Mönkijän happea tuottava laitteisto on osoittanut toimivuutensa Marsissa

Tulevaisuuden miehitetyillä Mars-lennoilla on kriittistä käyttää paikan päältä löytyviä hyödykkeitä. Tätä demonstroiva Perseverance-mönkijän laitteisto on osoittautunut luotettavaksi.

Raportti Perseverancen MOXIE-laitteiston käyttökokemuksista julkaistiin tällä viikoilla.

"Tämä on ensimmäinen demonstraatio, jossa käytetään luonnonvaroja toisen taivaankappaleen pinnalla, ja muutetaan niitä kemiallisesti käyttökelpoiseksi hyödykkeeksi miehitetylle lennolle", toteaa Jeffrey Hoffman MIT:stä.

MOXIE suodattaa ensin kaasukehästä pölyä ja likaa, sitten kaasua puristetaan kasaan, ja hiilidioksidi erotetaan sähkökemiallisesti hapeksi ja hiilimonoksidiksi. Happiatomit erotetaan ja ne yhdistyvät kahden atomin molekyyleiksi. Nykyisellään laitteisto ei säilö happea, vaan ainoastaan mittaa sen määrää.

Haasteita laitteistolle aiheuttaa esimerkiksi se, että kaasukehän paine muuttuu pienimmästä arvosta kaksinkertaiseksi planeetan vuoden aikana, ja lämpötilakin vaihtelee noin 100 asteella. Laitteisto on silti toiminut erinomaisesti koekäyttöjensä aikana.

Tiimi toivoo vielä pääsevänsä testaamaan toimintaa Marsin aamun tai illan aikana, kun lämpötila muuttuu nopeasti. Muilta osin tavoitteisiin on jo päästy. 

MOXIE on mitoiltaan noin 24 x 24 x 31 senttimetriä ja massaltaan 17,1 kiloa. Toimiessaan se käyttää noin 300 wattia tehoa ja pystyy erottamaan tunnissa vähintään 6 grammaa happea Marsin hiilidioksidikaasukehästä. 

Tulevaisuuden miehitetyillä lennoilla tarvittaisiin paljon suurempi ja satoja kertoja tehokkaampi laitteisto, joka tuottaisi useita kiloja happea tunnissa. Happea käytettäisiin paitsi astronauttien ilmana, myös paluuraketin ajoaineena.

Aiheesta lisää MIT (englanniksi)