Perseverance on varastoinut Marsiin ensimmäisen näyteputkilonsa

Ensimmäinen mahdollisesti maapallolle myöhemmin haettava näyte on laskettu putkilossaan Marsin pinnalle. Perseverance varastoi naapuriplaneetallemme yhteensä kymmenen näyteputkiloa.

"Meillä ei ole ainoastaan tuliperäisiä kiviä ja sedimenttikiviä, vaan myös vähintään kaksi veden vaikutuksen kokenutta näytettä sekä regoliitti-, kaasukehä- ja vertailunäyte", listaa Meenakshi Wadhwa Arizonan osavaltionyliopistosta.

Ensimmäisen näytekätkön sijainniksi on valittu helposti lähestyttävä alue muinaisen joensuiston alapuolisella kraatteritasangolla. Seuraavaksi mönkijän on määrä lähteä kiipeämään muinaista joenuomaa ylöspäin.

Pudottamisoperaatiota on harjoiteltu Perseverancen kaksoiskappaleella Maassa JPL:n Mars-testipihalla. Tavoitteena on, että putkilot jäävät maahan lappeelleen eivätkä pystyyn, jotta ne on helpoin poimia.

Nasa esittelee suunniteltua näytteenhakua Marsista maapallolle YouTube-animaatiossa. Näillä näkymin näytelasti saapuu tutkittavaksi Maahan aikaisintaan vuonna 2033.

Näyteputkiloiden säilöminen kätköihin on ainoastaan vararatkaisu. Mönkijä on kerännyt samoilta alueilta kahdet näytteet, joista toiset pidetään sen mukana ja toiset säilötään kätköihin.

Mikäli Perseverance pysyy toimintakykyisenä hakuluotaimen saapumiseen asti, mukana olevat putkilot pakataan paluuraketin kyytiin. Mikäli mönkijä vikaantuu, putkiloita haetaan kätköistä paluurakettiin kenties helikoptereilla, jotka on varta vasten suunniteltu tehtävään.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)