Perseverance-mönkijä aloitti pikataipaleen Marsissa

Automatisoitu ajojärjestelmä mahdollistaa Perseverancen liikkumisen paljon nopeammin kuin edeltäjänsä Marsissa. Mönkijä aloitti maanantaina viiden kilometrin mittaisen pikataipaleen.

"Suistoalue on niin tärkeä, että olemme päättäneet minimoida tiedeaktiviteetit ja keskittyä sinne nopeasti ajamiseen", selittää Ken Farley Caltechista.

Viime vuoden helmikuussa punaiselle planeetalle laskeutuneen Perseverancen päätehtävä on tutkia muinaista joensuistoa.

Ajokin täytyy kuitenkin ensin kiertää välissä oleva vaarallisen maaston dyynialue joko etelä- tai pohjoispuolelta. Tiimi innostui ajattamaan mönkijän edestakaisin dyynialueen eteläpuolella. Lopullinen kierto tehdään kuitenkin pohjoisesta ja tämä taival on nyt alkanut.

Mönkijän ja helikopterin paikkoja voi tutkia kartalta. Kartasta näkee, että viimeisten solien eli Marsin vuorokausien aikana on tehty todella pitkiä ajomatkoja.Ne eivät olisi mahdollisia ilman ajon automatisointia.

Viisi päivää sitten aloitettua 5 kilometrin ajotaipaletta kohti suiston reunaa esitellään animaatiossa.

"Ajamiseen liittyvät prosessit, jotka vaativat minuutteja Opportunityn kaltaiselta mönkijältä, tapahtuvat alle sekunnissa Perseverancella", sanoo Mark Maimone JPL:stä.

Helmikuussa Perseverance ajoi 510 metrin matkan kolmen solin aikana ilman, että sille olisi tarvinnut välissä antaa ohjeita. Ennen käynnissä olevaa taipaletta matkaennätys yhden solin aikana oli 320 metriä.

Ingenuity-helikopteri puolestaan oikaisee ilmateitse reitin, joka mönkijällä on mutka. Kopteri on ehtinyt tehdä Marsissa jo menestykselliset 21 lentoa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)