Perseverance-marsmönkijä pääsi matkaan

[Päivitetty 31.7. kello 0.40] Nasassa iloitaan onnistuneesta laukaisusta. Avaruusjärjestön Mars 2020 -lento pääsi matkaan ensimmäisellä yrittämällään.

"Kuten jokainen lento tätä ennen, Mars-mönkijämme tulee kohtaamaan ongelmia ja tekemään ihmeellisiä löytöjä", hehkutti Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine laukaisun jälkeen.

Atlas V starttasi lentoon kello 14.50 Suomen aikaa. Luotain irrotettiin kantoraketista omilleen kello 15.48. Lennonjohto uskalsi riemuita vasta kun Nasan Deep Space Networkin radioteleskoopit vastaanottivat signaalin matkalla olevalta luotaimelta kello 16.15.

"Seuraavaksi odotan hiljaista ja tylsää lentoa Marsiin samaan aikaan, kun valmistaudumme 18. helmikuuta koittavaan laskeutumiseen, joka ei ikinä ole tylsä ja aina stressaava", kommentoi Adam Steltzner mönkijätiimistä signaalin vastaanoton jälkeen.

Pari tuntia myöhemmin kuitenkin ilmeni, että Mars 2020 oli siirtynyt vikasietotilaan. Nasa arvioi syyksi odottamattoman suuren lämpötilamuutoksen, kun luotain kulki Maan varjon läpi eikä väliaikaisella vikasietotilalla uskota olevan merkitystä lennon onnistumisen kannalta.

Perseverancella on mukanaan myös pieni koeluontoinen helikopteri, Ingenuity. Alle kahden kilon kopterin tavoitteena on todistaa, että motorisoitu lento onnistuu Marsin kaasukehässä.

Tulevaisuudessa hieman isompia koptereita voitaisiin käyttää apuna mönkijöiden navigoinnissa.

Mars 2020 on yksi kolmesta Marsiin tämän kesän laukaisuikkunassa lähetetystä luotainkokonaisuudesta.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Hope pääsi matkaan Japanin H2A-kantoraketilla 19. heinäkuuta. Kiinan Tianwen-1-kiertolainen ja mönkijä laukaistiin yhdessä 23. heinäkuuta. Kaikkien kolmen on määrä saapua Marsin kiertoradalle helmikuussa 2021.

Seuraava laukaisuikkuna Marsiin koittaa 26 kuukauden kuluttua. Silloin on määrä lähettää matkaan ainakin Euroopan avaruusjärjestön ja Venäjän ExoMars-mönkijä sekä Japanin kiertolaisluotain. Myös SpaceX-yhtiö haaveilee omasta Mars-laukaisustaan vuonna 2022.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)