Perseverance ja Ingenuity aloittavat toisen vuotensa Marsissa

Nasan Perseverance-mönkijä ja Ingenuity-minihelikopteri ovat hyvissä voimissa Marsin pinnalla. Kaksikko sijaitsee 45 kilometrin läpimittaisessa Jezero-kraatterissa, jossa on aikoinaan virrannut vettä.

Tasan vuosi sitten Perseverance-mönkijä laskeutui onnistuneesti Marsin Jezero-kraatteriin. Luotaimen tehtävänä on ollut etsiä merkkejä mahdollisesta muinaisesta elämästä.

Jos punaisella planeetalla on ollut elämää, siitä saattaa löytyä merkkejä näytteistä, joita kulkija kerää. Etenkin alueen muinainen jokisuisto kiinnostaa tutkijoita.

"Mission toisena vuotena olemme erittäin innostuneita, kun viimeinkin pääsemme suistolle", kertoo Briony Horgan Purduen yliopistosta.

"Jezero-kraatterin suisto on syy, miksi valitsimme tämän laskeutumisalueen. Toivomme pääsevämme suistoon myöhemmin tänä keväänä. Siellä pystymme etsimään ammoisen järven pohjalta merkkejä muinaisesta mikrobielämästä."

Perseverance-kulkijan mukana Marsiin matkasi myös pienikokoinen Ingenuity-helikopteri, jonka päätavoite oli demonstroida lentämistä naapurimme kaasukehässä.

Kopterin alkuperäinen tavoite oli tehdä viisi lentoa. Tähän mennessä se on lentänyt jo 19 kertaa, ja lisää on odotettavissa.

"Olemme edelleen voimissamme", toteaa Jaakko Karras Nasasta. "Ei ole yhtään asiaa, josta olisimme hermostuneita. Kaikki kestää erittäin, erittäin hyvin."

Perseverancen ja Ingenuityn vuodesta Marsissa kerrotaan lisää Tähdet ja avaruus -lehden seuraavassa numerossa 2/2022.