Ohikiitävä luotain pudottaa asteroidinäytteen maanpinnalle

4,5 miljardia vuotta vanha näyte aurinkokunnan alkuajoilta on tieteellisesti mittaamattoman arvokas. Luotain itse jatkaa matkaansa tutkimaan seuraavaa asteroidia.

Osiris-Rex-luotain lentää maapallon ohi sunnuntaina. Alus pudottaa Bennu-asteroidista kerätyn näytteen sisältävän kapselin Utahin aavikolle.

Tutkijat odottavat saavansa noin 250 grammaa Bennu-asteroidista peräisin olevaa kiveä ja pölyä. Tämä on paljon enemmän asteroidiainesta kuin mitä yksikään muu luotain on koskaan onnistunut keräämään ja kuljettamaan maapallolle.

Tapahtuma on tutkijoille pitkän odotuksen täyttymys, sillä Osiris-Rex-luotain laukaistiin matkaan jo vuonna 2016. Alus saapui Bennu-asteroidin kiertoradalle joulukuussa 2018 ja poimi näytteen kappaleen pinnalta lokakuussa 2020.

Toisaalta pudotuksen tekniikan toimimisessa on aina jännitettävää. "Kysyn itseltäni, kuinka monta sydäntä jyskyttävää hetkeä ihmisellä voi olla yhden elämän aikana", Dante Lauretta Arizonan yliopistosta totesi lehdistölle. "Minusta tuntuu, että saatan saavuttaa rajani."

Itse luotaimen suunnitellaan jatkavan toimintaansa uuden asteroidikohteen parissa vuonna 2029.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)