Neptunus voi saada kiinalaisen vieraan - suunnitteilla kaksi ulos aurinkokunnasta singottavaa luotainta

Nasan legendaaristen Voyager-luotainten jäljissä voi seurata ensi vuosikymmenellä kaksi kiinalaisluotainta. Interstellar Heliosphere Probe -luotaimet laukaistaisiin suunnitelman mukaan matkaan 2024 ja 2027.

Luotainten päätehtävänä on tutkia heliosfääriä eli aurinkotuulen muodostamaa "suojakuplaa", jossa aurinkokunta sijaitsee.

Luotainten suunnat on suunniteltu siten, että toinen niistä tähtäisi tähtienvälistä hiukkasvirtaa vastaan suuntaan, jossa heliosfäärin reuna on meitä lähimpänä. Toinen suunnattaisiin vastakkaiseen suuntaan.

Vauhdin keräämisessä molemmat luotaimet hyödyntäisivät useita Maan ohituksia ja lopulta Jupiterin lähiohitusta. 

Jälkimmäinen luotaimista ohittaisi lisäksi myös Neptunuksen vuonna 2038. IHP-2-luotaimen on myös määrä pudottaa pieni laskeutujaluotain Neptunuksen kaasukehään. Tämän jälkeen IHP-2 ohittaisi vielä jonkin Kuiperin vyöhykkeen jäisistä kappaleista.

Verrattuna yli 800-kiloisiin Voyager-luotaimiin, IHP-luotaimet ovat sangen pieniä, vain 200-kiloisia. Toisaalta elektroniikan kehittymisen ansiosta ne pystynevät monipuolisiin havaintoihin. Joka tapauksessa luotaimet olisivat Kiinalle hyvin haastavia toteuttaa, sillä vastaavista ulko-aurinkokunnan luotaimista sillä ei vielä ole kokemusta.

Kiinalla on luotainten taka-alalla myös vahvasti poliittinen tavoite. Luotainten suunnitellaan tavoittavan Maan rataan verrattuna satakertainen etäisyys Auringosta vuonna 2049, kun Kiinan kommunistihallinto täyttää sata vuotta.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)