Nasassa hahmotellaan Mars-luotainta, joka laskeutuu törmäämällä

Nasan luotaimet ovat laskeutuneet Marsiin onnistuneesti yhdeksän kertaa. Lämpökilven, jarruvarjon ja rakettimoottoreiden sijaan pieni luotain voisi päästä pinnalle yksinkertaisemminkin.

SHIELD on konsepti minilaskeutujasta, jonka rakenne rusentuu kasaan, kun se törmää planeetan pintaan. Törmäyksessä kuori suojelee yllättävän hyvin hyötykuormaa.

Nimi SHIELD on lyhenne sanoista Simplified High Impact Energy Landing Device. 

Marsin ohut kaasukehä jarruttaa laskeutujan nopeutta, mutta pintaan törmätessä hidastuvuus voi olla lähes tuhat g:tä eli tuhatkertainen Maan painovoimakiihtyvyyteen verrattuna. 

Konseptia tutkivan tiimin mukaan SHIELD voisi soveltua noin viiden kilon hyötykuormalaitteiston viemiseksi punaisen planeetan pinnalle. 

"Voisimme päästä vaarallisemmille alueille, joille ei haluta riskeerata miljardiluokan mönkijöitä nykyisillä laskeutumisjärjestelmillä", selittää SHIELDin projektijohtaja Lou Giersch.

Nasan JPL:ssä suoritetuissa testeissä idean toimivuutta analysoitiin törmäytyksessä 177 kilometrin tuntinopeudella. Mukana ollut elektroniikkahyötykuorma selviytyi "laskeutumisesta". Jopa mukana ollut kännykkä toimi vielä.

Uusista testeistä on julkaistu myös SHIELDin konseptia esittelevä video.

Myös Suomessa Ilmatieteen laitoksella on pidemmän aikaa hahmoteltu törmäytykseen perustuvaa MetNet-laskeutujaa. Se hidastaisi itseään sekä kokoonpuristuvalla rakenteella että kaivautumalla Marsin pintakerrokseen.

Yhtenä erona suunnitelmien välillä on, että MetNetissä lähdetään siitä, että laskeutujan odotetaan osuvan hiekkamaiselle alueelle. Nasan konsepti toimisi kivisellekin laskeutumisalustalle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)