Nasan seuraava marskulkija laskeutuu Jezero-kraatteriin

Nasa on päättänyt Mars 2020 -mönkijän tulevan laskeutumispaikan. Tutkijoiden toiveena on, että maaliksi valikoitunut muinainen jokisuisto olisi säilyttänyt merkkejä muinaisesta mikrobielämästä.

Jezero-kraatteri on valittu laskeutumispaikaksi Nasan tulevalle Mars 2020 -luotaimelle.

Parhaimman mahdollisen paikan valinta on tärkeä päätös, ja sitä etsittiin jopa viiden vuoden ajan. Yli 60 eri kandidaattia tutkittiin mahdollisimman tarkasti ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

“Jezero-kraatterin laskeutumisalue tarjoaa geologisesti rikkaan maaston, jossa pinnanmuodot ulottuvat jopa 3,6 miljardin vuoden taakse. Ne saattavat vastata tärkeisiin kysymyksiin planeetan evoluutiosta ja astrobiologiasta", uskoo Thomas Zurbuchen Nasasta.

Mars 2020 -luotain ei ainoastaan tutki Marsin muinaista elinkelpoisuutta, vaan myös etsii merkkejä mahdollisesta menneestä mikrobitason elämästä. Mönkijän keräämät näytteet saatetaan hakea erillisellä robottiluotaimella myöhemmin maapallolle tutkittaviksi.

Halkaisijaltaan 45-kilometrinen Jezero-kraatteri sopii tehtävään erittäin hyvin, sillä alueella uskotaan aiemmin olleen jokisuisto. Tutkijoiden mukaan mahdolliset muinaiset orgaaniset molekyylit ja muut elämän merkit ovat voineet kasaantua ja säilyä jokisuistossa.

“Näytteiden saaminen tästä ainutlaatuisesta alueesta tulee mullistamaan käsityksemme Marsista ja sen kyvystä ylläpitää elämää”, Zurbuchen uskoo.

Nasan marskulkija on tarkoitus laukaista kesällä 2020. Samassa laukaisuikkunassa Marsiin matkaa myös Euroopan avaruusjärjestön ja Venäjän yhteistyöllä toteutettava ExoMars-mönkijä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)