Nasan seuraava Mars-lento pureutuu planeetan sisuksiin

Punaisen planeetan pinnalle lähetettävä InSight-alus mittaa marsperän värähtelyä ja lämpötilaa. Aluksen toivotaan tuovan lisäymmärrystä maapallon kaltaisten kiviplaneettojen syntyyn.

"Koska Marsin sisus on vellonut Maata huomattavasti vähemmän kuluneen kolmen miljardin vuoden aikana, Mars todennäköisesti säilöö merkkejä kiviplaneettojen menneisyydestä kotiplaneettaamme paremmin", sanoo Bruce Banerdt Nasasta.

Luotaimen kahdesta pääinstrumentista seismometri kuuntelee "marsjäristyksiä" ja meteoriitti-iskuja. Sen avulla saadaan tietoa Marsin sisäkerroksista. Jopa kolmen metrin syvyyteen iskettävä lämpösensori puolestaan mittaa planeetan sisuksista saapuvaa energiaa.

Kolmas koe käyttää radioaaltoja Marsin ja Maan välillä havaitakseen punaisen planeetan pyörimisessä tapahtuvia häiriöitä. Tämän toivotaan paljastavan, kuinka suuri planeetan ydin on.

InSight on saatu rakennettua jo valmiiksi ja se on viimeisiä testauksia vaillaAluksella on viiden viikon laukaisuikkuna ensi toukokuun alusta alkaen.

Riippumatta laukaisupäivästä InSight tulee saapumaan Marsiin 25. lokakuuta 2018. 

Aiheesta lisää Jet Propulsion Laboratory (englanniksi)