Nasan Mars-helikopteri vaurioitui lentokyvyttömäksi – ehti ylittää tavoitteet

72 lentokertaa ja lähes 25 kilometrin matka jäävät historiaan Ingenuity-helikopterin saavutuksina. Nasa raportoi viime viikolla kopterin roottorien vaurioituneen ja estäneen lentojen jatkamisen.

"Ainutlaatuinen helikopteri lensi korkeammalle ja kauemmaksi kuin pystyimme kuvittelemaan ja auttoi Nasaa tekemään mitä teemme parhaiten – muuttamaan mahdottoman mahdolliseksi", sanoo Nasan pääjohtaja Bill Nelson.

Viimeinen lento koitti 18. tammikuuta, kun Ingenuityn oli tarkoitus tehdä lyhyt pystysuora lento sen paikan määrittämiseksi. Kopteri kävi 12 metrin korkeudessa ja alkoi sitten laskeutua. Laskeutumisen viimeisessä vaiheessa yhteys kuitenkin katkesi.

Seuraavana päivänä yhteys saatiin jälleen toimimaan, mutta kuvista paljastui, että molempien roottorien lapojen kärjet olivat katkenneet. Todennäköisesti Ingenuity kärsi ikääntyneen laitteistonsa vuoksi tehokatkoksesta ja roottorit pääsivät osumaan maahan laskeutumisessa.

Toisen roottorilavan vaurio erottuu varjon muodosta Ingenuityn 18. tammikuuta ottamassa kuvassa.

Ingenuityn lentolokikirjasta voi tarkastella saavutuksia. Kartta kopterin reitistä puolestaan löytyy tästä.

Suunnitteluvaiheessa Ingenuityn tavoitteiksi asetettiin ainoastaan Marsissa lentämisen demonstroiminen sekä viiden lennon suorittaminen. Ingenuity kuitenkin osoitti toimivuutensa lukuisilla lennoilla sekä Perseverance-mönkijän maastontiedustelussa. Kopteria voidaan kokonaisuudessaan pitää erittäin onnistuneena projektina.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)