Nasa valmistelee VIPER-mönkijää, joka laskeutuu Kuun etelänavalle vuonna 2022

Golfauton kokoisen VIPER-mönkijän on tarkoitus ratkaisevasti tutkia Kuun etelänavan vesivarantoja. Nasa valmistelee VIPERiä laskeutumaan Kuun pinnalle joulukuussa 2022.

"Vesi on avainasemassa elämiseen Kuussa - aivan kuten maapallollakin", kuvailee Daniel Andrews. "Mönkijä auttaa vastaamaan moniin kysymyksiin siitä, missä vesi on ja miten paljon sitä on meille käytettäväksi."

VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) on suunniteltu ajamaan useiden kilometrien matkan ja poraamaan näytteitä metrin syvyydestä asti. Mönkijän toivotaan pysyvän toimintakykyisenä vähintään 100 Maan vuorokauden ajan.

Suunnitelmaa esitellään myös animaatiossa.

Vaikka Kuun ikivarjossa olevien kraatterien vesijään varannot on tunnettu jo pitkään, liittyy niihin paljon avoimia kysymyksiä. Sellaisia ovat esimerkiksi onko jää lähes puhtaina kerrostumina vai pienenä pitoisuutena Kuun regoliitin joukossa sekä miten syvällä pinnan alla se on.

Mönkijä on osa Nasan Artemis-kuuohjelmaa ja valmistelee miehitettyjä lentoja Kuun etelänavalle. Presidentti Donald Trumpin asettaman tavoitteen mukaan yhdysvaltalaiset astronautit astuisivat Kuun pinnalle sen eteläisellä napa-alueella vuoden 2024 aikana.

Lisää Nasan ja yksityisyritysten seuraavien vuosien kuukilvasta viikko sitten ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 7/19.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)