Nasa valmistelee nanoluotainta etsimään Kuun jäätä

Salkun kokoinen Lunar Flashlight -luotain voi päästä Kuun kiertoradalle jo ensi vuonna. Laserillaan se tähystää Kuun etelänavan kraattereita.

"Vaikka meillä on melko hyvä käsitys siitä, että Kuun pimeimmissä kraattereissa on jäätä, ovat aiemmat mittaukset olleet hieman epäselviä", kertoo Barbara Cohen Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

"Tieteellisesti se on ihan ok, mutta mikäli suunnittelemme lähettävämme astronautteja sinne kaivamaan jäätä ja juomaan siitä tehtyä vettä, meidän täytyy olla varmoja, että jäätä on."

Lunar Flashlightin päätehtävänä on osoittaa teknologian toimivuus eli lasermittausten soveltuminen jään kartoitukseen Kuun pinnalla. Sen käyttöajaksi on suunniteltu kaksi kuukautta.

Luotain on määrä viedä Kuun kiertoradalle SLS-kantoraketin ensimmäisellä laukaisulla. Se olisi yksi monista pienistä hyötykuormista miehittämättömän Orion-aluksen testilennon mukana.

Vesijää on Kuussa arvokas luonnonvara, sillä sen kuljettaminen maapallolta olisi erittäin kallista. Jäästä voitaisiin valmistaa esimerkiksi käyttövettä, happea ja rakettipolttoaineita.

Kuun akseli on ainoastaan 5,1 astetta vinossa Maan kiertorataan verrattuna. Tämän vuoksi sen napojen kraattereissa on alueita, joihin ei koskaan pääse suoraa auringonvaloa ja joiden lämpötila pysyy jatkuvasti hyvin kylmänä.

Etelänavan alueella maasto on epätasaisempaa kuin pohjoisnavan alueella, joten kiehtovimmat paikat jään etsimiselle sijaitsevat siellä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)