Nasa suunnittelee tähtienväliseen avaruuteen matkaavaa luotainta

Viidessätoista vuodessa Interstellar Probe kulkisi tuhannen au:n eli Maan ja Auringon välisen etäisyyden päähän. Kyseessä on ensimmäinen luotain, jonka varsinainen määränpää on aurinkokunnan ulkopuolella.

Nasa kehittää tähtienväliseen avaruuteen lähetettävää tutkimusluotainta. Toteutuessaan alus laukaistaan matkaan ensi vuosikymmenellä.

"Ensimmäistä kertaa tulemme ottamaan laajasta heliosfääristämme [eli Auringon vaikutuspiiriin kuuluvasta alueesta] valokuvan sen ulkopuolelta ja näkemään, miltä kotoinen aurinkokuntamme näyttää", iloitsee Elena Provornikova Johns Hopkinsin APL-tutkimuslaboratoriosta.

Kyseessä ei olisi ensimmäinen aurinkokuntamme ulkopuolelle matkaava alus. Sen kunnian sai Voyager 1, joka saavutti tähtienvälisen avaruuden vuonna 2012.

Interstellar Probe olisi kuitenkin toteutuessaan ensimmäinen luotain, joka on suunniteltu matkustamaan aurinkokunnan ulkopuolelle ja tekemään siellä mittauksia.

Uusi alus päihittäisi kaikki muut luotaimet niin matkan pituudessa kuin nopeudessakin. Tämänhetkisissä suunnitelmissa Interstellar Probe kyntää viidessätoista vuodessa tuhannen au:n eli Maan ja Auringon välisen etäisyyden päähän aurinkokuntamme keskustasta.

Vaikka matka-aika on todella pitkä, vauhti on melkoista haipakkaa. Esimerkiksi aiemmin mainittu Voyager 1, joka on tällä hetkellä pisimmälle matkannut ihmiskunnan rakentama luotain, on 43 vuodessa päässyt vasta 152 au:n päähän Auringosta.

Aiheesta lisää APL (englanniksi)