Nasa myönsi rahoitusta uudenlaisten avaruusteknologioiden kehitykseen - joukossa sukeltajaluotaimia ja luolarobotteja

Avaruustekniikassa käytetään yleensä vanhoja ja käytössä koeteltuja teknologioita niiden toimintavarmuuden vuoksi. Nasa julkisti nyt tutkimusrahoituksen 17 erikoiselle teknologiakonseptille.

Yhteensä rahoitusta myönnettiin 4,5 miljoonaa euroa alkutason ja jatkotason tutkimuksille.

"Nasan tehtävä tutkia maailmankaikkeutta vaatii uusia teknologioita ja uusia tapoja tehdä asioita. Näiden luovien ideoiden tutkiminen on ensimmäinen askel tehdä tieteiskuvitelmasta tieteisfaktaa", selittää Jim Reuter Nasasta.

Rahoitettuihin alkutason konsepteihin kuuluu esimerkiksi käyttäjänsä skannausta hyödyntävä nopeasti koottava avaruuspuku Marsin pinnalle, aurinkokunnan ulko-osia tutkiva ja Auringon lähiohituksesta kiihdyttävä luotain, asteroidien torjuntaan suunniteltu monikärkiteknologia sekä suurten antennien avaaminen piensatelliiteista.

Jatkotason konseptit ovat jo hieman pidemmälle saatuja ideoita, joita pystytään kehittämään eteenpäin. Niihin kuuluvat kokoonpakkautuvat jopa kilometrikooksi laajentuvat avaruusrakenteet, Marsin luoliin suunniteltu robottiteknologia, ydinparistojen hyödyntäminen laattamuodossa sekä konsepti jääkuiden pinnalaisten valtamerien sukellusluotaimista.

Kun uudenlainen teknologia saadaan prototyyppiasteelle, sitä testataan. Tämä tapahtuu yleensä avaruusolosuhteissa aluksi pienessä mittakaavassa ja usein suuremman luotaimen ohessa. 

Teknologian valmiustasot ovatkin keskeinen käsite avaruustekniikassa.

Yksi esimerkki uuden testaamisesta käytännössä on suuren ja kalliin Perseverance-mönkijän mukana lähetetty pieni ja suhteellisen edullinen Ingenuity-helikopteri. Kun roottorilentämistä Marsin kaasukehässä on demonstroitu ja testattu, voidaan seuraavaksi suunnitella suurempia ja kunnianhimoisempia luotaimia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)