Nasa laukaisee lauantaina luotaimen kohti Aurinkoa

Parker Solar Probe -luotain käy lähempänä Aurinkoa kuin yksikään avaruusalus sitä ennen. Saavutus on mahdollinen poikkeuksellisen lämpökilven ansiosta.

Lauantaina laukaistavaksi suunniteltu Parker Solar Probe käy lähimmillään vain kuuden miljoonan kilometrin päässä Auringon pinnasta. Ohitusetäisyys Auringosta on seitsemän kertaa pienempi kuin millään ihmisen rakentamalla luotaimella tähän mennessä.

Parker Solar Proben on sanottu jopa koskettavan lähitähteämme. Alus tulee kulkemaan Auringon kaasukehän uloimman osan eli koronan läpi.

Tutkijat toivovat luotaimen havaintojen avulla ymmärtävänsä, miksi lämpötila Auringon kaasukehässä voi nousta yli miljoonaan celsiusasteeseen, vaikka alempana sijaitseva pinta on vain 6 000 celsiusasteen lämpöinen.

Syynä saattavat olla pinnalta tulevat sähkömagneettiset aallot. Asiaa on ollut erittäin vaikea todistaa ilman paikan päällä tehtäviä mittauksia.

Selvitäkseen Auringon kuumuudesta luotaimella on erittäin tehokas lämpökilpi. Paksuutta lämpökilvellä on vain 11 senttimetriä, mutta silti se pystyy suojelemaan alusta yli 1 300 celsiusasteeseen nousevalta kuumuudelta. Kilven valkoisen etuosan odotetaan hohtavan kirsikanpunaisena kuumuuden johdosta.

Parker Solar Probe rikkoo myös avaruusalusten nopeusennätyksen. Parhaimmillaan luotain kiitää 700 000 kilometrin tuntinopeudella. Tällä vauhdilla matkustaisi Suomen pohjoispäästä eteläkärkeen muutamassa sekunnissa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)