Nasa lähettää kaksi nanoluotainta kohti Marsia toukokuussa

Nasa valmistautuu parhaillaan ensimmäisten CubeSat-standardilla rakennettujen planeettaluotaintensa laukaisuun. Pikkuruiset luotaimet lähtevät samalla laukaisulla kuin niitä paljon suurempi InSight-laskeutuja.

MarCO-A ja -B matkaavat toukokuussa kohti Marsia.  "Nämä ovat meille tiedustelijoita", kuvailee Andy Klesh JPL:stä.

"CubeSatien ei ole aiemmin tarvinnut selviytyä säteilystä kauempana avaruudessa tai käyttää omia moottoreitaan matkalla kohti Marsia. Toivomme raivaavamme uusia mahdollisuuksia."

Mars Cube One -kaksikon koeluotaimet ovat identtisiä, kooltaan 10 x 20 x 30 senttimetriä ja massaltaan 7 kiloa. Ne eivät itse suorita tiedetoimintaa, vaan tehtävänä on välittää tietoliikennettä InSight-luotaimen laskeutumisen aikana.

Nanoluotaimet eivät ole kriittisiä varsinaisen laskeutujan onnistumiselle, mutta ne nopeuttaisivat tiedon saamista laskeutumisen etenemisestä. Laitteiden teoreettinen linkkinopeus on 8 kilobittiä sekunnissa Marsista Maahan.

Luotaimet eivät jää Marsin kiertoradalle, vaan ainoastaan lentävät planeetan ohi jääden aurinkokeskiselle radalle. Nasa esittelee luotainten toimintaa videolla.

Erikoisin osa MarCO-luotaimia on niiden 60 senttimetriä leveät lähetinantennit, joiden täytyy aurinkopaneelien tapaan pakkautua pieneen tilaan laukaisun ajaksi. Mikäli luotaimet toimisivat, innoittaisivat ne Nasaa rakentamaan entistä enemmän nanokokoisia luotaimia tulevaisuudessa.

InSightin laukaisuikkuna aukeaa 5. toukokuuta, ja jos luotaimet saadaan laukaistua silloin Atlas V -kantoraketilla, ne ohittavat Marsin 26. marraskuuta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)