Nasa kehittelee käärmemäistä robottia luikertelemaan jääkuiden halkeamissa

Saturnuksen Enceladus-kuun jäinen pinta repeämineen on haastava ympäristö. JPL:ssä kehitetään parhaillaan luotainta, joka soveltuisi liikkumaan sekä jään pinnalla että halkeamissa.

EELS eli Exobiology Extant Life Surveyor on autonomisesti toimiva robotti, jonka tehtävänä on etsiä merkkejä Enceladuksen pinnanalaisessa valtameressä esiintyvästä elämästä.

"Sillä on kyky päästä paikkoihin, joihin muut robotit eivät pääse. Vaikka jotkin robotit ovat parempia tietyssä ympäristössä, EELSin idea on pystyä etenemään kaikissa", kertoo projektin johtaja Matthew Robinson.

Konseptin ensimmäinen prototyyppi rakennettiin 2019. Uusin prototyyppi on 4 metriä pitkä ja massaltaan sata kiloa. Käärmerobotissa on 10 identtistä segmenttiä, jotka pyörivät ja mahdollistavat ruuvimaisen liikkumisen.

Robotin on määrä luoda kolmiulotteista karttaa ympäristöstään stereokameran sekä lidarin avulla, arvioida riskejä ja valita järkevin reitti etenemiseen.

Kaasuplaneettojen jääkuiden pinnanalaisia valtameriä pidetään aurinkokunnan otollisimpina ympäristöinä Maan ulkopuolisen elämän etsintään. Kaksi lupaavinta kuuta ovat Jupiterin Europa ja Saturnuksen Enceladus. Mikäli valtamerissä on elämää, voisi merkkejä siitä löytyä jääaineksen liikkeen myötä myös jääkuoren pinnalta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)