Nasa julkaisi videon lautasaluksestaan avaruuden rajoilla

Nasa on julkaissut aiempaa tarkemman ja laajemman videon lautasmallisen testialuksensa lennolta.

LDSD eli Low-Density Supersonic Decelerator on lautasmallinen alus, jonka avulla kehitetään Marsiin laskeutuvien luotainten tarvitsemia teknologioita. Videolla näkyy maisemaa 55 kilometrin korkeudelta sekä kokeessa käytetyn jarruvarjon repeytyminen.

28. kesäkuuta suoritetussa kokeessa LDSD nostettiin 37 kilometrin korkeuteen stratosfääripallon mukana. Alus pudotettiin pudotettiin sen jälkeen irti. Käyttämällä omaa moottoriaan LDSD kiihdytti vauhtinsa noin nelinkertaiseen äänennopeuteen ja kävi 55 kilometrin korkeudella. Uusia teknologioita kokeiltiin sen jälkeen, kun alus oli ohittanut lennon korkeimman kohdan.

Koe testasi ilmatäytteistä lämpökilven jarrulaitetta sekä ennätyssuurta yliäänennopeuteen tarkoitettu jarruvarjoa. Jarruvarjo repeytyi avauksensa yhteydessä, mutta Nasa piti koetta silti onnistuneena. Videolla repeytyminen näkyy hidastettuna. Alus laskeutui mereen ja se nostettiin jälkeenpäin tutkittavaksi.

Yläilmakehän olosuhteet vastaavat monilta ominaisuuksiltaan Marsin ohutta kaasukehää ja kokeita on paljon halvempaa ja yksinkertaisempaa suorittaa Maan ilmakehässä kuin Marsissa.

Nasa aikoo todennäköisesti tehdä muitakin vastaavia kokeita Mars-laskeutumisten erilaisille teknologioille tulevaisuudessa. Seuraava LDSD-testilento on luvassa ensi kesälle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)