Nasa julkaisi videon Ingenuity-kopterin lennosta - "Mastcam-Z-kamera todella loistaa näissä videopätkissä"

Ingenuity-kopteri on pienestä koostaan huolimatta osoittautunut erittäin sitkeäksi Marsin vaativissa olosuhteissa. Nasa on nyt julkaissut tähän mennessä yksityiskohtaisimman videon kopterin lennosta Marsissa.

Video on kopterin 13. lennolta, joka tehtiin syyskuun alussa, mutta kuvadata on vasta hiljattain saatu siirrettyä täydessä tarkkuudessaan.

"Mastcam-Z-kameran arvo todella loistaa näissä videopätkissä", kameran päätutkija Justin Maki JPL:stä sanoo. "Jopa 300 metrin etäisyydeltä saamme hienon zoomatun näkymän lentoonlähtöön ja laskeutumiseen."

Zoom-objektiivilla varustettu mastokamerapari mahdollisti videoiden ottamisen samaan aikaan kapealla ja laajemmalla näkökentällä.

Kopteri nousi 8 metrin korkeuteen ja se kävi tutkimassa jyrkännemaisemaa palaten laskeutumaan lähtöalueelle. Lennon pituus oli 160 metriä.

Ingenuity tekee tänään jo 16. lentonsa Marsissa. Se on merkittävästi enemmän kuin tavoitteeksi asetettu 5 lentoa. Laite on onnistunut kestämään punaisen planeetan karuja olosuhteita arvioitua paremmin. Toistaiseksi se on edennyt yli 3 kilometrin matkan.

Tähän mennessä Perseverance ja Ingenuity ovat kulkeneet vaikeakulkuisen dyynialueen keskelle. Mönkijän liikkeelle lähdöstä alkaen Nasan tarkoitus on ollut tehdä paraikaa menossa oleva tutkimuskoukkaus etelään.

Tämän jälkeen suunnitelmana on palata takaisin lähtöpaikkaan, josta jatketaan pohjoista reittiä pääkohteeseen, joka on muinainen jokisuisto.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)