Näin voit seurata New Horizons -luotaimen ohilentoa

Nasan New Horizons -luotain ohittaa Ultima Thule -asteroidin tiistaiaamuna kello 7.33 Suomen aikaa. Tapahtumia voi seurata verkosta viiveellä, joka johtuu sekä etäisyydestä että tiedotuksesta.

[Lisätty kello 0.10] Vain tuntia ennen vuoden vaihtumista Nasa julkaisi toistaiseksi tarkimman kuvan, jossa Ultima Thule on vain muutaman pikselin kokoinen sekä siitä kuvankäsittelyllä tarkennetun version. Kappaleen pitkulainen muoto on erotettavissa, mutta paljoakaan muuta kuva ei vielä kerro.

Luotain suorittaa historiallisen ohituksen noin 3 500 kilometrin etäisyydeltä. Koskaan aiemmin ihmiskunnan luotain ei ole käynyt yhtä kaukana olevan kappaleen äärellä. 

Koska ohitus tapahtuu meistä yli 44-kertaisella Maa-Aurinko-etäisyyden päässä, matkaa signaali tänne yli kuusi tuntia. Luotain myös keskittyy lähiohituksen aikana havaintoihin ja lähettää tietoja maapallolle vasta myöhemmin.

Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on ilmoittanut, että Yhdysvaltojen hallinnon sulkemisesta huolimatta New Horizonsin ohituksen tiedotusta hoidetaan normaalisti.

Ohituksen tiedotuksen odotettu aikataulu:

  • Maanantai 31.12. kello 21 - Ohitusta edeltävä lehdistötilaisuus Nasa TV:ssä, sen jälkeen yleisökysymyksiä panelisteille.
  • Tiistai 1.1. kello 17.28 - Ensimmäinen tieto luotaimelta, miten ohitus onnistui. Lähetysseuranta myös Nasa TV:ssä kello 17.15 alkaen.
  • Tiistai 1.1. kello 18.30 - Lehdistötilaisuus lähiohituksesta Nasa TV:ssä.
  • Keskiviikko 2.1. kello 21 - Lehdistötilaisuus ohituksen alustavista tiedehavainnoista.
  • Torstai 3.1. kello 21 - Toinen lehdistötilaisuus tiedehavainnoista.

Tuoreimpia raakakuvia luotaimelta voi seurata luotainlennon sivulta, mutta myös käsiteltyjä kuvia pyritään saamaan nähtäville nopeasti. Kappale on myös niin pieni, että parhaissakin ensimmäisissä kuvissa pikselikoko tulee olemaan varsin rajallinen.

Myös luotaimen Twitter-tilillä pyritään kertomaan tapahtumista.

Asteroidi 2014 MU69, epäviralliselta kutsumanimeltään Ultima Thule, on kooltaan noin 20-35 kilometriä. Muodoltaan se on todennäköisesti joko kaksiosainen tai siinä on kaksi asteroidia lähekkäin. Ultima Thule on radalla, joka tuo sen lähimmillään 43- ja kauimmillaan 45-kertaiselle etäisyydelle Auringosta maapallon etäisyyteen verrattuna. Kappaleen kierros Auringon ympäri kestää 298 Maan vuotta.

Ultima Thule löydettiin kesäkuussa 2014 Hubble-avaruusteleskoopilla kartoituksessa, jossa etsittiin mahdollista lisäkohdetta New Horizons -luotaimelle sen ohitettua Pluton.

New Horizons laukaistiin matkaan tammikuussa 2006 ja se ohitti Pluton heinäkuussa 2015.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruuden numeroissa 8/2018 ja 1/2019.