Näin voit seurata Juice-luotaimen laukaisuyritystä torstaina

[Päivitys 13.4. kello 15.18] Laukaisua on lykätty huonon sään ja salamaniskuvaaran vuoksi. Uusi yritys on perjantaina 14. huhtikuuta kello 15.14 Suomen aikaa.

Eurooppalainen Jupiterin jääkuita ja planeettaa itseään tutkimaan matkaava luotain on valmiina starttiin.

Laukaisuvalmisteluja ja laukaisuyritystä voi seurata livenä ESAn Web-TV:stä tai ESAn YouTube-kanavalta. Tuoreimmat tiedotteet etenemisestä löytyvät lennon Twitteristä.

"Juice-luotainlento on tähän mennessä suurin planeettaluotainlento ja matkalla kohti aurinkokunnan suurinta planeettaa. Se havainnoi Jupiteria ja sen kolmea jääkuuta – Ganymedestä, Callistoa ja Europaa – lähiohituksilla ja kiertoradalta käyttämällä kameroita, spektrometrejä, tutkaa ja lasereita", selostaa Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen DLR:n johtaja Walther Pelzer.

Laukaisun tapahtuessa ajallaan luotain on määrä irrottaa kantoraketistaan omilleen kello 15.42. Sen oman signaalin vastaanottoa odotetaan aikaisintaan 15.51 ja luotaimen aurinkopaneelien avaamisoperaatio on määrä saada valmiiksi kello 16.55.

ESAn tiedotustilaisuus laukaisun jälkeen pidetään kello 17.30-18.15 Suomen aikaa.

Myös Suomella on Juicessa pieni rooli, sillä Ilmatieteen laitos ja Aalto-yliopisto ovat suunnitelleet, rakentaneet ja testanneet luotaimen hiukkasspektrometrilaitteeseen kuuluvan PEP-Lo-mittalaitteen keskustietokoneen ja sen ohjelmiston. Päävastuussa mittalaitteesta on Ruotsin IRF-instituutti.

Juicen laukaisuikkuna ulottuu huhtikuun loppuun asti, joten mahdollinen lykkääntyminen ei heti aiheuta ongelmia. Mikäli se saadaan matkaan ajoissa, luotain saapuu Jupiterin kiertoradalle heinäkuussa 2031. Jos toiminta siellä sujuu ongelmitta, on luotaimen määrä yrittää historiallista asettumista Ganymedes-kuun kiertoradalle vuoden 2034 lopussa.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)