Näin asteroidinäytteen käsittely etenee
Lähellä Maan rataa kiertävältä Bennu-asteroidilta haettu näyte on tieteellisesti mittaamattoman arvokas. Nasa kuljetti sunnuntaina maapallolle laskeutuneen näytteen Johnsonin avaruuskeskukseen.
Nasa on julkaissut videon, jolla esitellään Osiris-Rex-luotaimen palauttaman näytteen kuljetusoperaatiota Utahissa sijaitsevalta sotilasalueelta Houstoniin maanantaina.
Operaatiossa huomiota herättävää oli typpikaasun jatkuva syöttäminen näytekapselin pakkaukseen. Näin tehtiin, jotta näytteeseen ei pääsisi happea, kosteutta tai muita epäpuhtauksia.
Seuraavien viikkojen aikana näytekapseli avataan Johnsonin avaruuskeskukseen rakennetussa puhdastilassa.
Jokainen mukana oleva asteroidikiven palanen kartoitetaan ja listataan. Nasa suorittaa samalla alustavaa tutkimusta, mutta pääosa analyysista on määrä tehdä tutkimusinstituuteissa eri puolilla maailmaa.
Luotainlennon aikana tehdyn arvion mukaan avaruusainetta on noin 250 grammaa. Todellinen määrä jää silti vielä nähtäväksi. Nasan on määrä julkistaa alustavat näytettä koskevat tiedot ja ensimmäiset kuvat 11. lokakuuta pidettävässä tiedotustilaisuudessa.
Osiris-Rex-luotain laukaistiin matkaan 2016. Se saapui Bennu-asteroidin luokse joulukuussa 2018 ja poimi näytteen sen pinnalta lokakuussa 2020. Paluumatka asteroidilta alkoi toukokuussa 2021.
Luotain itsessään muutti rataansa näytekapselin irrottamisen jälkeen ja sen toivotaan pystyvän jatkamaan toimintaansa vuoteen 2029 asti. Sille suunniteltu rata mahdollistaisi tuolloin Apophis-asteroidin tutkimuksen.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)