Menestyksellinen Cassini-luotain lähestyy loppuaan

Saturnusta ja sen kuita kolmentoista vuoden ajan tutkineen Cassini-luotaimen tarina on tulossa päätökseen. Luotain teki viime viikolla viimeisen Titan-kuun lähiohituksensa, joka oli järjestyksessä jo 127:s.

Ohilennon aikana Titanin painovoima muutti Cassinin rataa niin, että alus tekee seuraavaksi 22 sukellusta Satunuksen ja sen renkaiden välistä. Lopulta syyskuun 15. päivänä luotain lopettaa upean uransa syöksymällä Saturnuksen kaasukehään.

Tämä tuhoutumistapa valittiin, jotta Cassinin mukana mahdollisesti kulkevat mikrobit eivät pääsisi saastuttamaan Satunnuksen kuita. Luotaimen taru päättyy polttoaineen ehtymisen vuoksi.

"Titanin tutkiminen läheltä Cassinin avulla on nyt takana, mutta luotaimen keräämät runsaat havainnot vievät tieteellistä tutkimusta eteenpäin vuosikymmenien ajan", iloitsee Linda Spilker Nasasta.

Vuonna 1997 laukaistu Cassini saapui Saturnuksen kiertoradalle heinäkuussa 2004. Tutkimusohjelman alkuperäinen päättymisaika oli heinäkuussa 2008, mutta luotaimen menestyksen ansiosta toimintaa on jatkettu aina tähän vuoteen asti.

Huimien saavutustensa lisäksi Cassini on myös yksi kaikkien aikojen kalleimmista avaruusluotaimista. Se on maksanut Titan-laskeutuja Huygensin kanssa yhteensä noin kolme miljardia euroa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)