Marsmönkijä otti suomalaiset mittalaitteet käyttöön

Nasan Perseverance on viettänyt ensimmäiset kuukautensa Marsin pinnalla. Mönkijän mukana on suomalaista tekniikkaa, joka näyttää selvinneen hyvin pitkästä matkasta.

Perseverance-kulkijan MEDA-mittauslaitteisto on otettu käyttöön. Kyseessä on Marsin olosuhteisiin kehitetty sääasema, jossa kaasukehän paine- ja kosteusolosuhteita mittaavat Ilmatieteen laitoksen ja suomalaisen Vaisala-yrityksen valmistamat laitteet.

”Tieteeseen pohjautuvat tarkat ja luotettavat olosuhdemittaukset ovat Mars-tutkimuksen ytimessä, ja siksi onkin hienoa saada vahvistus anturiemme toiminnasta vaativan avaruusmatkan jälkeen Marsin pinnan ääriolosuhteissa", toteaa Liisa Åström Vaisalasta.

MEDA-laitteisto on jo toimittanut Maahan ensimmäiset ympärivuorokautiset mittaussarjat sekä paineesta että suhteellisesta kosteudesta.

”Painetaso sekä paineen vuorokautinen vaihtelu Jezero-kraatterissa vastaavat hyvin mallinnuksia", sanoo Maria Genzer Ilmatieteen laitokselta.

"Suhteellinen kosteus on päivisin käytännössä nollassa prosentissa ja kohoaa yöllä selkeästi paikallisen lämpötilan laskiessa melkein –80 celsiusasteeseen. Esimerkiksi Maassa 20 prosentin suhteellista kosteutta pidetään jo hyvin matalana eikä nollaa lähestyviä ilman suhteellisia kosteuksia juurikaan mitata."

Painemittauksista on lisäksi havaittu Perseverancen ohi kulkeneita pölypyörteitä. Ne näkyvät nopeina, terävinä paineen laskuina.

Myös Perseverancen mukana oleva Ingenuity-helikopteri hyödyntää lennoillaan MEDA-laitteiston tarjoamaa mittausaineistoa ja erityisesti paikallisia tuulitietoja.

Aiheesta lisää Ilmatieteen laitos (englanniksi)