Marsissa toimiva minihelikopteri teki jo 50. lentonsa

Nasa toivoi Ingenuity-kopterin suoriutuvan ainakin viidestä pyrähdyksestä Marsin kaasukehässä. Kaksi vuotta ensilennon jälkeen nousuja on kertynyt jo viisikymmentä.

Lähes tarkalleen kaksi vuotta sitten ihmisen rakentama laite lensi ensimmäistä kertaa omin voimin Marsin kaasukehässä. Viime viikolla Ingenuity-kopteri teki jo 50. lentonsa punaisella planeetalla.

Tällä kertaa minikopteri taittoi yli 320 metrin matkan noin kahdessa ja puolessa minuutissa. Samalla Ingenuity teki uuden korkeusennätyksen noustuaan 18 metriin ennen laskeutumista lähelle 800 metriä leveää Belva-kraatteria.

"Aivan kuten Wrightin veljekset, jotka jatkoivat kokeitaan pitkään merkityksellisen päivän jälkeen Kitty Hawkissa vuonna 1903, myös Ingenuity-tiimi jatkaa oppimistaan seuraamalla ensimmäistä toisessa maailmassa toimivaa lentolaitetta", kertoo Lori Glaze Nasasta.

Talvella minikopteri oli lepotilassa. Edelleen se lepää Marsin öiden aikana. Nyt kun talvi on ohi, Ingenuity voi kuitenkin latautua nopeammin ja lyhentää lentojen väliin jäävää aikaa.

Kaikesta menestyksestä huolimatta helikopterissa näkyy myös selviä kulumisen merkkejä.

"Olemme tulleet pitkälle ja haluamme mennä pidemmälle", toteaa Teddy Tzanetos Nasasta.

"Olemme aivan alusta asti tienneet, että aikamme Marsissa on rajallinen, ja jokainen toimintapäivä on lahja. Kukaan ei voi tällä hetkellä ennustaa, päättyykö Ingenuityn toiminta huomenna, ensi viikolla vai kuukausien kuluttua. Voin ennustaa, että kun se tapahtuu, meillä on melkoiset juhlat."