Marsissa päästiin vauhtiin – kopteri lensi toistamiseen ja mönkijä erotti happea kaasukehästä

Ohuudestaan huolimatta Marsin kaasukehässä piilee monia teknisiä mahdollisuuksia. Ingenuity-kopteri lensi torstaina jo toista kertaa ja Perseverance-mönkijä testasi happea valmistavaa laitteistoaan.

Ingenuity-kopterin toinen lento kesti 52 sekuntia eli hieman ensimmäistä kauemmin. Kopteri nousi viiden metrin korkeuteen aiemman kolmen metrin sijaan. Lentokykyä riittäisi kymmenien metrien korkeuteen, mutta matalammalla on turvallisempaa.

"Tähän mennessä saamamme ja analysoimamme data kertoo meille, että odotukset ja mallinnukset lentämisestä ovat olleet melko tarkkoja", sanoo Ingenuityn pääinsinööri Bob Balaram JPL:stä.

Kopteritiimi harkitsee parhaillaan, miten isoja haasteita ja samalla riskejä seuraavilla lennoilla halutaan ottaa. Joka tapauksessa kopteri hylätään ja sen lennot loppuvat noin kuukauden kuluttua, kun Perseverancen matka jatkuu.

Perseverance-mönkijä käytti ensimmäistä kertaa Marsin kaasukehän aineita prosessoivaa MOXIE-laitteistoaan. Kymmenen minuutin toiminnan aikana se erotti kaasukehästä noin viisi grammaa happea.

"Tämä on kriittinen ensiaskel hiilidioksidin muuttamisessa hapeksi Marsissa", hehkuttaa Jim Reuters Nasasta.

MOXIE-laitteisto on happea hiilidioksidista erotteleva minikokoinen tehdas. Tulevaisuudessa paljon suurikokoisempi samantyyppinen laitteisto voisi auttaa Marsiin matkaavia astronautteja niin hengitettävän hapen kuin rakettien ajoaineiden valmistuksessa.

Marsin kaasukehä koostuu 95-prosenttisesti hiilidioksidista. Kaasukehän paine Marsin keskikorkeudessa on vain noin 0,6 prosenttia Maan merenpinnan tason ilmanpaineesta.