Marsin Phobos-kuuhun lähtevä mönkijä sai renkaat

Vuonna 2024 Phobokseen laskeutuvan MMX-mönkijän runko on valmistunut. Laatikkomaisessa rakenteessa on kiinni renkaat, joiden avulla laite liikkuu kuun pinnalla.

MMX-kulkijan rakentaminen on vaatinut uusien urien aukomista. Koskaan aiemmin ei rengaskulkuneuvo ole liikkunut taivaankappaleella, jolla painovoima on vain tuhannesosan Maan painovoimasta.

Kulkija matkaa Phobokselle samannimisen MMX-emoaluksen selässä. Perillä kulkija irtautuu ja putoaa 50 metrin korkeudesta kuun pinnalle. Asetuttuaan paikoilleen se oikaisee itsensä työntämällä laatikon sivussa olevat renkaat ulos. Tätä on animoitu DLR:n tekemässä videossa.

Phobos on läpimitaltaan vain 25 kilometrin luokkaa. Olemattoman painovoiman vuoksi mönkijä tulee kulkemaan pinnalla etanavauhtia.

"Se etenee hyvin varovaisesti, vain muutaman millimetrin sekuntinopeudella pitääkseen kontaktin kamaraan erikoisrenkaillaan", sanoo Stefan Barthelmes DLR:stä.

Erilaisten instrumenttien asennus mönkijään saadaan valmiiksi ensi kesään mennessä. Laukaisu on luvassa vuonna 2024 japanilaisen avaruusjärjestö JAXAn operoiman emoaluksen matkassa.

Lennon päätarkoituksena on löytää vastaus Phoboksen sekä Marsin toisen kuun, Deimoksen, alkuperään. Tätä silmällä pitäen erillinen moduuli ottaa kuun pinnasta myös näytteen, joka palautetaan kapselissa maapallolle vuonna 2029.

Aiheesta lisää Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (englanniksi)