Marsin helmikuiset pölypyörteet koottiin animaatioksi

Nasa on julkaissut kuvia ja animaation pölypyörteistä Marsissa. Curiosity-kulkijan alueella Gale-kraatterissa tuulilla on suuri merkitys maiseman muokkaamisessa.

Animaatiovideo on koostettu Curiosity-mönkijän havaitsemista pölypyörteiden liikkeistä 1. ja 4. helmikuuta.

"Curiosityn alueella on paljon hiekkaa ja tähän vuodenaikaan myös runsaasti tuulia", selostaa Ashwin Vasavada JPL:stä.

"Yksi näkökulma, josta haluamme oppia, on miten tuuli erottelee eri koostumuksen omaavia hiekanjyväsiä. Se auttaa niin nykyajan dyynien kuin muinaisten hiekkakivien tulkintaa."

Galen alueen kesä tuo sinne isot vuorokautiset lämpötilaerot, jotka puolestaan aiheuttavat tuulia.

Marsin kaasukehän paine on karkeasti sadasosa maapallon merenpinnan tason ilmanpaineesta. Sen vuoksi pyörteiden ja tuulten voima on todella pieni kotiplaneettamme vastaaviin verrattuna.

Pitkän ajan kuluessa tuulen eroosio kuitenkin muokkaa maisemaa dramaattisesti.

Galen kraatterin Sharp-vuoren arvioidaan syntyneen joko tuulen eroosion syödessä aluetta sen ympäriltä tai tuodessa kraatterin keskelle hiekkaa kerroksittain.

Tuulen mukana liikkuva pöly on iso ongelma laskeutujaluotainten liikkuville osille. Curiosityn tiimi tutkii parhaillaan, miksi mönkijän robottikäsivarren kameran linssinsuojus ei avautunut kokonaan 24. helmikuuta.

Myös mönkijän näytteenottopora on kärsinyt jumiutumisista. On kuitenkin vaikea saada varmuutta siitä, että ongelmat ovat juuri hiekanjyvien aiheuttamia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)