Marsiin saapuu lokakuussa luotain - laskeutumisalueesta julkistettiin kuvia

Kahden kuukauden päästä Marsin luo saapuva ExoMars-alus pudottaa laskeutujan planeetan pinnalle. Euroopan avaruusjärjestö ESA on julkaissut kuvia Schiaparelli-laskeutujan suunnitellusta kohdealueesta.

Ellipsin muotoinen laskeutumisalue on kooltaan 100 x 15 kilometriä ja sijaitsee Meridiani Planumilla lähellä Marsin päiväntasaajaa. Tasainen ylänkömaasto tarjoaa mahdollisimman turvallisen maakosketuksen laitteelle. Samalle alueelle pudotettiin vuonna 2004 Nasan Opportunity-kulkija, joka yhä jatkaa tutkimuksia punaisella planeetalla.

Schiaparellin pääasiallinen tehtävä on laskeutumisteknologioiden testaaminen. Luotain irtoaa emäaluksestaan 16. lokakuuta. Kolme päivää myöhemmin se syöksyy Marsin kaasukehään hidastaen laskuaan lämpökilven, laskuvarjon ja suihkumoottorin yhdistelmällä. Pintakosketusta vaimentaa kasaan rutistuva tyyny.

Planeetan pinnalla luotain mittaa maaperän sähkökenttää. Tällaisia mittauksia ei ole ennen Marsissa tehty. Yhdessä ilmakehän pölypitoisuuden mittausten kanssa tutkijat pystyvät arvioimaan, millainen osuus sähköisillä voimilla on pölyhiukkasten ilmaan nostamisessa ja edelleen pölymyrskyjen synnyssä.

Laskeutujassa on myös meteorologisia insturumentteja. Ne rekisteröivät tuulen nopeutta, ilmankosteutta, painetta ja lämpötilaa.

ExoMars-lento on ESAn ja Venäjän valtiollisen avaruusjärjestön Roscosmoksen yhteistyönä syntynyt hanke. Alus laukaistiin matkaan maaliskuussa Baikonurin avaruuskeskuksesta Venäjältä.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)