Marsiin laskeutunut minihelikopteri on toimintakunnossa

Ingenuity-luotain näyttää olevan kaikin puolin hyvässä kunnossa. Minikopteri laskeutui viime viikolla punaisen planeetan pinnalle Perseverance-mönkijän pohjan alla.

Viime perjantaina Marsin pinnalle laskeutuneella Perseverance-mönkijällä on mukanaan myös pieni koeluontoinen helikopteri Ingenuity. Alle kahden kilon kopterin päätavoite on demonstroida lentämistä Marsin kaasukehässä, eikä siltä odoteta juurikaan tiedehavaintoja tai navigointiapua mönkijälle.

Nasa on jo aloittanut Ingenuity-minikopterin akkujen lataamisen. Tällä hetkellä akkuja ladataan mönkijän sähkövirralla, mutta myöhemmin kopteri irrotetaan mönkijästä. Sen jälkeen se joutuu turvautumaan pelkästään omiin aurinkopaneeleihinsa.

Helikopterin pitää tämän jälkeen selviytyä yksin yöpakkasista, jotka voivat pudota jopa -90 celsiusasteeseen. Vasta sitten alus pääsee yrittämään kaikkien aikojen ensimmäistä ohjattua lentoa vieraalla planeetalla.

Minikopteri on suunniteltu tekemään maksimissaan 90 sekunnin lentoja enintään 300 metrin etäisyydelle. Kopterin on tarkoitus leijua lennoilla vain 3–5 metrissä.

Marsin kaasukehän tiheys vastaa maapallon ilmakehää noin 30 kilometrin korkeudella. Tämän vuoksi kopterin roottorit ovat hieman leveämmät kuin perinteisissä helikoptereissa.

Tulevaisuudessa hieman isompia koptereita voitaisiin käyttää apuna mönkijöiden navigoinnissa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)