Marshelikopterin seuraaja voi olla pieni purjelentokone

Moottoriton purjelentokone pystyisi lentämään Marsissa useamman päivän ajan pelkällä tuulen voimalla. Pieni alus olisi myös suhteellisen helppo ja halpa kuljettaa naapuriplaneetalle.

Marsissa toimivan Ingenuity-helikopterin menestyksen myötä insinöörit ovat alkaneet kasvavalla innolla suunnitella myös muita ilma-aluksia, jotka voisivat toimia naapuriplaneetallamme.

Lentolaitteilla olisi mahdollista liitää moniin paikkoihin, jonne pintaa pitkin kulkevat mönkijät eivät pääse, kuten kanjoneihin ja sammuneille tulivuorille.

Lisäksi ne pystyisivät tekemään mittauksia Marsin kaasukehän alaosista. "Tällä alueella tapahtuu kaikki Marsin pinnan ja kaasukehän välinen vuorovaikutus", toteaa Alexandre Kling Nasasta.

Kling on kollegoidensa kanssa kehittänyt pientä purjelentokonetta, jonka inspiraationa on ollut albatrossien tapa lentää.

Koneessa ei ole moottoria, mutta se voisi silti liidellä päivien ajan Marsin tuulien avulla. Laskeutumisen jälkeen aluksen tiedetoiminta ei loppuisi, sillä se jatkaisi havaintojen lähettämistä ja siitä tulisi paikallaan pysyvä säämittausasema.

Sensoreilla ja kameroilla varustettu purjelentokone painaa vain viisi kilogrammaa. Ryhmä toivookin, että heidän aluksensa pääsisi lähitulevaisuudessa Marsiin jonkun jo suunnitteilla olevan isomman luotaimen mukana.