Siding Spring -komeetta ohittaa Marsin 19. lokakuuta. Nasan kolme luotainta Marsin kiertoradalla havainnoivat pyrstötähteä. Kuva Nasa / JPL-Caltech

Mars-luotaimet valmistautuvat Siding Spring -komeetan ohitukseen

Nasa valmistelee Marsin kiertoradalla olevia luotaimiaan Siding Spring -komeetan kohtaamiseen tämän viikon sunnuntaina.

Nasan luotaimet MAVEN, MRO ja Mars Odyssey ovat planeetan kiertoradalla ja pystyvät tekemään havaintoja komeetasta. Lisäksi Marsia kiertävät ESAn Mars Express ja Intian MOM-luotaimet.

"Ohitus on lahja kosmiselle tieteelle ja yritämme saada siitä kaiken irti", sanoo John Grunsfeld Nasasta. "Kyseinen komeetta ei ole aiemmin käynyt aurinkokunnan sisäosissa, joten se antaa meille johtolankoja aurinkokunnan alkuajoilta."

Siding Spring -komeetta ohittaa Marsin noin 140 000 kilometrin etäisyydeltä. Välimatka vastaa noin kolmasosaa Maa-Kuu-etäisyydestä. Lähimmillään Marsia komeetta on sunnuntaina 19. lokakuuta kello 21.28 Suomen aikaa.

Syyskuussa Marsin kiertoradalle asettunut MAVEN pystyy mittaamaan pyrstötähden kaasupilven ja Marsin kaasukehän vuorovaikutusta. MRO:n HiRISE-kameralta odotetaan tarkkoja kuvia komeetan ytimestä. Nasan tutkijat arvioivat, että Marsin pinnalla olevat mönkijät Curiosity ja Opportunity eivät pysty tekemään merkittäviä komeettahavaintoja.

Aluksi ohitusta pidettiin huomattavana riskinä Marsia kiertäville luotaimille komeetan ytimestä irtoavien pienkappaleiden vuoksi. Sittemmin julkaistujen tutkimusten mukaan irronneiden hiukkasten tiheys Marsin kiertoradalla tulee olemaan hyvin pieni.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto