Mars-luotaimet jäävät kahdeksi viikoksi omilleen

Maa ja Mars ovat nyt tilanteessa, jossa Aurinko on niiden välissä ja normaali tietoliikenne käy ylivoimaiseksi. Nasa kokosi luotaimilleen pitkän listan tehtävää ennen yhteyden heikentymistä.

Auringon sijainti planeettamme ja Marsin välissä toistuu aina 26 kuukauden välein. 

Häiriöt tietoliikenteessä kestävät tällä kertaa 11.-25. marraskuuta. Nasa pidättäytyy lähettämästä komentoja, sillä on vaarana, että häiriöiden aiheuttama virhe voisi johtaa luotainten vahinkoihin.

Sen sijaan suurin osa luotainten lähettämästä datasta saadaan vastaanotettua, mutta siinä on tavallista enemmän tiedonsiirtovirheitä.

Nasa selittää tilannetta aiemmin julkaistulla YouTube-animaatiolla.

"Luotaintiimimme ovat käyttäneet kuukausia valmistellessaan tehtäviä jokaiselle Mars-aluksellemme. Kuulemme yhä päivityksiä niiden kunnosta seuraavinakin viikkoina", sanoo Roy Gladden, joka johtaa Nasan Mars-tietoliikenneverkkoa JPL:ssä.

Perseverance ja Curiosity -mönkijät ovat pysäköityneinä paikalleen. Ne seuraavat muutoksia pinnan olosuhteissa, säässä ja säteilymäärässä.

Ingenuity-kopteri puolestaan kuvaa tauon ajan Marsin pintahiekan liikkeitä laskeutumispaikallaan. Kopteri on lentänyt jo yhteensä 66 kertaa, viime kuukausina noin kerran viikossa.

Kiertolaisluotaimet MRO ja Mars Odyssey jatkavat planeetan pinnan kuvaamista tavalliseen tapaan. MAVEN-luotain seuraa planeetan kaasukehän ja Auringon vuorovaikutusta.

Nasan luotainten lisäksi Marsin kiertoradalla ovat toiminnassa ESAn Mars Express ja TGO, Kiinan Tianwen-1 ja Arabiemiraattien Hope.

Myös laukaisuikkuna Marsiin toistuu 26 kuukauden välein. Edellisessä eli syksyn 2022 laukaisuikkunassa ei mikään valtio lähettänyt luotaimia Marsiin. Vuodenvaihteeseen 2024-25 sijoittuvassa ikkunassa on määrä laukaista Intian MOM-2-kiertolaisluotain ja Nasan EscaPADE-pienluotain.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)