Lykkääntynyt eurooppalainen Mars-mönkijä tähtää nyt vuoteen 2028

Elämän merkkejä Marsista etsivä Rosalind Franklin -mönkijä on päässyt jälleen vauhtiin. Näillä näkymin ensimmäinen eurooppalainen Mars-mönkijä voidaan laukaista matkaan 2028 ja se pääsee Marsiin 2029.

Projektin historia on ollut epäonninen. Aluksi ExoMars-ohjelma oli tarkoitus toteuttaa ESAn ja Nasan yhteistyönä, mutta Nasa vetäytyi siitä vuonna 2012. Uudeksi kumppaniksi saatiin sen jälkeen Venäjä, jonka oli tarkoitus vastata mönkijän kantoraketista ja mönkijän pinnalle vievästä laskeutujasta.

"Olimme valmiita laukaisuun, kun meidän täytyi lopettaa ja miettiä suunnitelmat uudelleen", muistelee mönkijän tiimin johtaja Pietro Baglioni.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan ESA vetäytyi yhteistyöstä Venäjän kanssa.

"Uusi suunnitelma on rakentaa uusi laskeutuja, tällä kertaa täysin eurooppalaisin voimin. Nasa saattaa osallistua projektiin rakettimoottorien osalta", Baglioni jatkaa.

Laukaisuikkuna lokakuussa 2028 näyttää nyt parhaalta tavoitteelta. Mikäli laukaisu tuolloin onnistuu, mönkijä pääsee Marsiin seuraavana vuonna.

Tiimi tarvitsee aikaa laskeutujan suunnitteluun ja testaukseen. Jarrutus Marsin kaasukehässä ja pehmeä laskeutuminen on erittäin vaativa operaatio, etenkin kun ESA ei ole vielä onnistunut siinä kahdesta yrityksestä huolimatta.

Mönkijän testausta ja kehitystä jatketaan käyttämällä lopullisen mönkijän testiversiota, joka on saanut nimen Amalia. Teknisesti erityisen haastava on laitteisto, jolla pyritään poraamaan näytteitä 1,7 metrin syvyydestä Marsin pinnan alta.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)