Luotaintiimi valmistautuu asteroiditörmäytykseen – aikaa alle kuukausi

Nasan DART-luotain lähestyy parhaillaan Didymos-asteroidia. Uusi havaintokampanja onnistui varmistamaan törmäyskokeen kohteena olevan Dimorphos-asteroidikuun radan.

DART-luotain laukaistiin matkaan marraskuussa 2021. Sen on määrä törmätä pikkuruiseen Dimorphos-kuuhun aamuyöllä Suomen aikaa 27. syyskuuta 2022.

"Vuoden 2021 mittauksiin yhdistetyt uudet havainnot varmistavat, että luotaimen tähtäys on oikea eikä meidän tarvitse tehdä ratakorjauksia", selittää Andy Rivkin DART-tiimistä.

DART on massaltaan noin 300 kiloa ja se törmäytetään Dimorphos-asteroidikuuhun 6,25 kilometrin sekuntinopeudella. Arvion mukaan 150 metrin kokoisen asteroidikuun ratanopeus sen emoasteroidin ympäri muuttuu noin 0,4 millimetriä sekunnissa. Muutos kiertoajassa pitäisi olla mahdollista todentaa maapallolta tehdyillä havainnoilla.

"Ennen ja jälkeen -tyyppiset havainnot vaativat asteroidijärjestelmän tarkkaa tuntemusta ennen kuin vaikutamme siihen millään tavoin", painottaa Nick Moskovitz Lowellin observatoriosta.

Asteroidien törmäysuhan torjuntaa valmistelevaan kokeeseen liittyy myös ESAn Hera-luotain. Hera on määrä laukaista matkaan 2024 ja sen on tarkoitus saapua Didymos-asteroidin läheisyyteen 2027 tutkimaan asteroidiparia sekä DARTin törmäytyksen jälkiä.

Aiheesta lisää JHUAPL (englanniksi)