Luotain kuvasi Kuun reunan takaa nousevan Maan

Nasa on julkaissut LRO-luotaimen ottaman spektaakkelimaisen kuvan maapallosta Kuun reunan yläpuolella. Yleensä luotain kuvaa vain suoraan allaan olevaa Kuun pintaa, mutta tällä kertaa skannaava kamera käännettiin sivusuuntaan jättikokoisen maisemakuvan ikuistamiseksi.

"Kuva on yksinkertaisesti ällistyttävä", sanoo Noah Petro Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta. "Maapallosta otettu kuva tuo mieleen kuuluisan Blue Marble -kuvan, jonka astronautti Harrison Schmitt otti Apollo 17 -lennolla 43 vuotta sitten."

Luotaimen LROC-kamera on suunniteltu skannaamaan kuvakaistaa luotaimen alta Kuun pinnalta, mutta tätä varten luotain täytyi kääntää tähän nähden kyljelleen. Lopulliseen kuvaan hyödynnettiin sekä kapea- että leveä-alaisen kameraosion valotuksia tarkkuuden ja värien yhdistämiseen.

Nyt julkaistu kuva otettiin jo 12. lokakuuta. Kuvaushetkellä LRO-luotain oli 134 kilometrin korkeudella Kuun pinnasta kääntöpuolella Compton-kraatterin yläpuolella. Kuvan täyden erotuskyvyn versiota pääsee zoomailemaan LRO-luotaimen LROC-kameran sivustolta.

Maapallon ylälaidassa erottuu myös Suomi osittain pilvien peittämänä ja Pohjanlahti lähes ilman pilvipeitettä. Samalta sivulta löytyy myös video, joka selittää kuvausprosessia luotaimen liikkuessa.

Täysikokoinen julkaistu kuva on kooltaan 8520 x 12388 pikseliä ja sen saa ladattua TIFF-formaatissa kameran sivuilta.

Kuun takaa esiin nousevaa Maata on kuvattu useita kertoja. Ensimmäinen niistä oli Lunar Orbiter 1 -luotaimen mustavalkokuva vuodelta 1966. Sitäkin kuuluisammaksi nousi Kuun kiertäneellä Apollo 8 -lennolla vuonna 1968 otettu kuva. JAXAn KAGUYA-luotain puolestaan kuvasi vuonna 2008 Full-HD videon Maan noususta Kuun horisontin takaa luotaimen liikkuessa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)