Laavatunneleita tutkiva marsluotain sai inspiraatiota Hannun ja Kertun tarinasta

Punaisen planeetan pinnan alla risteilevät laavatunnelit ovat erityisen kiinnostavia kohteita elämän etsimisen ja Marsin asuttamisen kannalta. Tunnelien tutkiminen on kuitenkin haastavaa.

Marsin laavatunneleihin suunnitellaan robottiluotainta, joka ottaa inspiraatiota Hannun ja Kertun tarinasta.

"Jos muistat kirjan, tiedät Hannun ja Kertun pudottaneen leivänmurusia varmistaakseen, että he löytävät tien takaisin", kertoo Wolfgang Fink Arizonan yliopistosta.

"Meidän skennaariossamme leivänmurut ovat pieniä antureita, jotka kulkevat mönkijän mukana ja joita se jättää jälkeensä matkatessaan luolassa tai muussa pinnanalaisessa ympäristössä."

Marsin laavatunnelit ovat erityisen kiinnostavia kohteita mahdollisen elämän etsimisen kannalta. Niitä voitaisiin myös muokata asuinkäyttöön tulevaisuuden astronauteille.

Luolia tutkivien mönkijöiden katoaminen Marsin uumeniin useiksi päiviksi asettaa melkoisia haasteita erityisesti tiedonsiirrolle.

Nyt esitellyssä suunnitelmassa mönkijä pudottaisi aina uuden anturin, kun langaton yhteys edelliseen alkaa heiketä. Näin mönkijä pystyy olemaan jatkuvasti yhteydessä pinnalle jäävään emoluotaimeen.

"Ne on suunniteltu kulutettaviksi", Fink sanoo robottimönkijöistä. "Sen sijaan että käyttäisimme resursseja saadaksemme ne luolaan ja pois sieltä, on järkevämpää antaa niiden mennä niin pitkälle kuin mahdollista ja jättää ne jälkeen."

Aiheesta lisää EurekAlert (englanniksi)