Kuuhun lähetetään herkkä seismometriluotain
Nasalla on valmisteilla kuunjäristyksiä tarkkaileva alus. Siinä hyödynnetään samaa tekniikkaa kuin Marsin järistyksiä rekisteröineessä InSight-luotaimessa.
Farside Seismic Suite eli FSS matkaa nimensä mukaisesti Kuun kääntöpuolelle. Saapuessaan sinne vuonna 2026 se on ensimmäinen seismometri Kuussa sitten Apollo-lentojen lähes 50 vuotta sitten.
Apollo-edeltäjiinsä nähden FSS:n herkkyys on 30-kertainen. Se tulee mittaamaan Kuun "taustavärinää", joka aiheutuu pintaa pommittavista mikrometeoriiteista. Tämä antaa paremman käsityksen meteoriitti-iskujen yleisyydestä samalla kun Nasa on valmistelemassa astronauttien lähettämistä Kuun pinnalle.
Kuun itsensä tuottamat järistykset ovat tietenkin myös kiinnostuksen kohde. Apollo-lentojen seismometrit, jotka olivat meihin osoittavalla puolella, tunnistivat niukasti aktiiviisuutta kääntöpuolella.
Yksi selitys on, että jokin syvällä oleva rakenne vaimentaa kääntöpuolen järistyksiä ja tekee ne vaikeammin havaittavaksi lähipuolelta, tai sitten kääntöpuolella on vain vähemmän järistyksiä.
"FSS tulee tarjoamaan vastauksia kysymyksiin, joita me olemme kysyneet Kuusta vuosikymmeniä", sanoo Mark Panning Nasasta.
FSS:n tekniikka on samaa kuin Marsissa neljän vuoden ajan havaintoja tehneessä InSight-luotaimessa. Sen kahdesta instrumentista toinen kykenee havaitsemaan yksittäistä vetyatomia pienempiä pinnan liikkeitä.
Luotaimen suunnitellaan keräävän dataa yhtäjaksoisesti ainakin 4,5 kuukautta, eli se on toiminnassa myös Kuun kaksi viikkoa kestävien kylmien öiden aikana.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)