Kolme luotainta saapuu Marsiin – amerikkalaisaluksella on 20 000 kilometrin tuntivauhti

Naapurimme saa vieraita kolmesta eri valtiosta, kun yhdysvaltalaisten, kiinalaisten ja Arabiemiraattien luotaimet päättävät pitkän matkansa ja aloittavat tieteellisen työskentelyn.

Punaisen planeetan kaasukehää tutkiva Hope-luotain asettuu ensi tiistaina Marsin kiertoradalle. Hope on Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ensimmäinen toiselle planeetalle suuntautunut avaruusluotain.

"Tiimi on valmistautunut niin hyvin kuin mahdollista, jotta pääsemme Marsin kiertoradalle", kertoo Sarah Al-Amiri UAE:n avaruusjärjestöstä.

Koska tiedonsiirto luotaimelta maapallolle kestää 11 minuuttia, asettuminen kiertoradalle tehdään autopilotin avulla. Jos ongelmia ilmenee kriittisimpien hetkien aikana, luotain on ohjelmoitu selviytymään niistä itsenäisesti.

Heti Hopen jälkeen kiinalainen Tianwen-1-luotain saapuu punaisen planeetan kiertoradalle. Luotaimen mukana on myös marsmönkijä, joten myöhemmin keväällä ohjelmassa on Kiinan ensimmäinen yritys laskeutua naapurimme pinnalle.

Viimeisimpänä saapuva Yhdysvaltojen Perseverance varastaa luultavasti koko mediamylläkän, sillä se päätyy Marsin pinnalle heti saapuessaan. Perseverancen laskeutuminen Marsin pinnalle alkaa kahden viikon päästä luotaimen iskeytymisellä punaisen planeetan kaasukehään noin 20 000 kilometrin tuntivauhdilla.

Kolmen luotaimen saapumisesta enemmän uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2021. Perseverance-mönkijästä kerrottiin yksityiskohtaisemmin numerossa 5/2020.