Kohteina Venus, Io ja Triton – Nasa valitsi neljä luotainsuunnitelmaa jatkokehitykseen

Amerikkalaiset hahmottelevat kahta uutta Venus-luotainta sekä Jupiterin ja Neptunuksen kuita tutkivia luotaimia. Nämä neljä suunnitelmaa saivat miljoonien eurojen rahoituksen.

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa on valinnut neljä uutta luotainhanketta jatkokehitystä varten. Jokainen hankkeista saa vajaat kolme miljoonaa euroa valmiin suunnitelman kehittämiseksi yhdeksän kuukauden aikana.

Tämän jälkeen Nasa valitsee korkeintaan kaksi hankkeista toteutettavaksi. Lopullinen valinta on tarkoitus tehdä ensi vuonna.

"Näillä hankkeilla on kyky muuttaa ymmärrystämme joistain aurinkokuntamme aktiivisimmista ja monimutkaisimmista maailmoista", toteaa Thomas Zurbuchen Nasasta.

Rahoituksen saaneet neljä luotainhanketta ovat Venukseen sukeltava ja sen kaasukehää analysoiva DAVINCI+, Jupiterin vulkaanisesti erittäin aktiivista Io-kuuta tutkiva IVO, Neptunuksen jäistä Triton-kuuta havaitseva Trident sekä Venuksen pintaa kartoittava ja sen geologista historiaa selvittävä VERITAS.

"Näistä taivaankappaleista minkä tahansa tutkiminen auttaa kertomaan, miten se ja muut samankaltaiset kohteet ovat syntyneet", Zurbuchen uskoo.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)