Kiinan luotain laskeutui onnistuneesti Kuuhun

Historiallinen näytteenhaku Kuun kääntöpuolelta etenee määränpäässä. Nyt kerättävien näytteiden toivotaan tuovan lisävalaistusta kiertolaisemme menneisyyteen.

Kiinalainen Chang’e 6 -luotain laskeutui Kuun meille näkymättömälle puolelle onnistuneesti varhain sunnuntaina Suomen aikaa.

Luotaimen tavoitteena on kerätä noin 2 kilon verran näytteitä Etelänavan-Aitkenin törmäysaltaasta. Näytekapselin odotetaan laskeutuvan maapallolle kesäkuun loppupuolella.

Jos nyt käynnissä oleva näytteiden haku onnistuu, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tutkijat saavat laboratorioihinsa Kuun pinta-ainesta sen kääntöpuolelta.

Kuu kääntää Maata kohti koko ajan saman puolensa, ja kahden eri puolen eroavuus on askarruttanut tutkijoita pitkään. Kääntöpuolen näytteiden toivotaan tuovat valaistusta etenkin Kuun syntyhistoriasta ja muinaisesta tulivuoritoiminnasta.

Chang'e 6:n kyydissä on kiinalaisinstrumenttien lisäksi useita länsimaisten yhteistyökumppanien tiedelaitteita. Mukana on tiettävästi myös pienikokoinen mönkijä, josta ei kerrottu julkisuuteen ennen lennon alkua.

Kyseessä on jo Kiinan neljäs onnistunut laskeutuminen Kuuhun ja toinen Kuun kääntöpuolelle.