Kiinan luotain lähetti ensimmäisen kuvansa Marsista

Tianwen-1-avaruusluotain on lähettänyt Maahan ensimmäisen otoksensa naapuriplaneetastamme. Kiinalaisalus on juuri saapumassa Marsin luokse.

Tianwen-1-luotaimen oletetaan asettuvan punaisen planeetan kiertoradalle huomenna. Kiinalaiset ovat yleisesti melko vaitonaisia avaruusluotaimiensa aikatauluista, joten tarkka ajankohta ei ole tiedossa.

Julkisten tietojen perusteella alus on kuitenkin hyvässä kunnossa ja kaikki näyttää sujuvan toivotulla tavalla. Kiinan kansallinen avaruusjärjestö esitteli aiemmin mustavalkokuvaa Marsista, jonka luotain oli ottanut lähestyessään planeettaa.

Kiina on jo pidemmän aikaa laittanut valtavia summia armeijajohtoiseen avaruusohjelmaansa päästäkseen samoihin saavutuksiin kuin muut suurvallat.

Taikonauttien lennättäminen avaruuteen, kuumönkijöiden onnistuneet laskeutumiset kiertolaisemme pinnalle ja oman avaruusaseman kehittäminen ovat osoittaneet, että Kiina pystyy toimimaan lähiavaruudessa vähintään yhtä hyvin kuin kilpailijansa.

Mars on kuitenkin pysynyt Kiinan ulottumattomissa. Edellinen Marsiin suuntautunut matka Venäjän kanssa päättyi ennenaikaisesti, kun vuonna 2011 tehty laukaisu epäonnistui.

Jännitystä Marsin kiertoradalla on odotettavissa jo tänään, sillä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Hope-luotaimen oletetaan asettuvan naapurimme kiertoradalle puoli kuuden aikoihin illalla.