Kiinan kuumönkijän laskeutuminen hetki hetkeltä

Seuraamme Kiinan historiallista kuulaskeutumista (uusin päivitys ylimpänä):

Julkaistu klo 16.15 Kiinalaistiedotusvälineet hehkuttavat onnistuneen laskeutumisen merkitystä niin kansallisena saavutuksena kuin myös teknisenä taidonnäytteenä.

"Chang'e 3 tekee kolme asiaa ensimmäisenä maailmassa", kertoo Chang'e-luotainohjelmaa suunnitellut Ouyang Ziyuan Kiinan avaruusjärjestöstä.

"Ensimmäinen niistä on tähtiteteellisten havaintojen tekeminen Kuusta laskeutujan teleskoopilla. Toinen on laskeutujan ultraviolettikameran tarjoama tutkimus Maan plasmaympäristöstä. Se on Kuusta tehokkaampaa kuin satelliiteista. Kolmantena pystymme selvittämään Kuun sisäistä rakennetta 100 metrin syvyyteen mönkijän pohjassa olevalla tutkalla."

Kiinan seuraava isompi askel kuuohjelmassa on hakea näyte Kuusta Maahan Chang'e 5 -luotaimella tämän vuosikymmenen kuluessa.

"Kuu on sopiva kohde kehittää teknologiaa aurinkokunnan kiertolaiskappaleita varten", huomauttaa puolestaan Yang Yuguang Kiinan avaruustieteen ja -teollisuuden yhtiöstä. "Siellä opittua voidaan soveltaa laskeutumisiin esimerkiksi Saturnuksen Titan-kuuhun tai Jupiterin kuihin."

Julkaistu klo 15.50 Chang'e 3 lähetti yli 50 kuvaa laskeutumisensa aikana. Niiden perusteella luotain on laskeutunut hyvin tasaiseen maastoon. Kiviä ei näy missään lähistöllä mikä kertoo siitä, että kyseisellä alueella ei todennäköisesti ole tapahtunut suuria törmäyksiä Kuun lähimenneisyydessä.

Suurin haaste pitkällä aikavälillä laskeutujan ja mönkijän kestävyydelle on kaksi Maan viikkoa kestävä Kuun yö, jolloin lämpötila laskee matalaksi. Kiinalaisviranomaiset kertovat, että luotaimen ja mönkijän elektroniikka kestävät lämpötilan laskemisen alimmillaan -40 celsiusasteeseen vioittumatta. Tämän vuoksi ydinparistoista saatava sähköteho ja lämpö ovat tärkeitä.

Julkaistu klo 15.35 Jadekaniini-mönkijä aiotaan laskea Kuun pinnalle jo tänään. Laskuoperaatio suunnitellaan tehtäväksi muutaman tunnin kuluttua.

Julkaistu klo 15.20 Chang'e 3 testaa parhaillaan alijärjestelmiensä toimintaa. Sen jälkeen siirrytään hyötykuormalaitteisiin. Tässä vaiheessa vaikuttaa epäselvältä, lasketaanko mönkijä alas laskeutujan kannelta jo tänään vai jätetäänkö se huomiseen, kuten etukäteen kerrottiin.

Julkaistu klo 15.15 Laskeutuja suuntaa parhaillaan aurinkopaneelejaan edullisimpaan asentoon. Kiinalaisinsinöörit kertovat, että pölyä näkyi laskeutumisen aikana odotettua vähemmän.

Julkaistu klo 15.10 Luotain on juuri laskeutunut onnistuneesti! Etukäteen annettu aika myös Xinhuan omissa uutisissa kello 15.40 ei pitänyt paikkaansa.

Julkaistu klo 15.00 Ensimmäiset laskeutumisen jarrutuspoltot aloitettiin juuri. Kiinan avaruusviranomaiset ovat valmiina puuttumaan automatiikkaan, mikäli jotain odottamatonta tapahtuu. Todennäköisesti luotain kuitenkin hoitaa laskeutumisen itsenäisesti.

Julkaistu klo 14.30 Kiinan kansallinen televisioyhtiö CCTV lähettää videota laskeutumisoperaation seurannasta. Englanninkielinen lähetys on katsottavissa CCTV:n sivuilla.

Kiinalaisasiantuntijat kertovat, että laskeutumispaikka valittiin viiden vaihtoehdon joukosta. Alue sijaitsee toisaalta melko kaukana Apollo-laskeutumisista ja toisaalta siksi että alue oli tutkittu hyvin Chang'e 1 ja 2 -luotaimilla.

Laskeutujalla on polttoainetta noin puolen minuutin leijailemiseen sadan metrin korkeudessa. Se valitsee laskeutumispaikan kameroiden perusteella ja jatkaa sitten alaspäin.

Viimeiset kolme metriä laskeutuja putoaa vapaasti moottorit sammutettuina, jotta palokaasusuihkut eivät nostaisi Kuun pinnalta liikaa pölyä, joka voisi sotkea aurinkopaneelit. Kiinalaistutkijat arvioivat, että hienoa pölyä on laskeutumispaikalla noin kolmen metrin kerros.

Julkaistu klo 11.15 Laskeutumisoperaation on määrä kestää 12 minuuttia ja se on täysin automatisoitu. Aluksi luotain jarruttaa nopeuttaan Kuun kiertoradalla ja lähestyy samalla Kuun pintaa. Ennen lopullista laskeutumista luotain asettuu leijailemaan hetkeksi 100 metrin korkeuteen ja automatiikka analysoi tuolloin parhaan laskeutumiskohdan ja laskeutuu sinne itsenäisesti.

Vaarallisin vaihe laskeutumisesta on sen loppuosa, jolloin vauhdin on oltava oikea. Laskeutumispaikka ei saa olla liian kivinen tai sijaita liian jyrkässä kulmassa vaakatasoon nähden. Koska laskeutumisalue on Kuun mare-alueella eli "Kuun meressä", on alue todennäköisesti suhteellisen tasainen eikä vuoria tai suuria kukkuloita ole näköpiirissä.

Laskeutujan mukana matkustava Jadekaniini-mönkijä on aluksi emoaluksensa päällä paketissa. Mönkijä on määrä laskea alas vasta huomenna, kunhan itse laskeutujan järjestelmät on ensin tarkistettu.

Chang'e 3 laukaistiin avaruuteen 2. joulukuuta. Se asettui Kuun kiertoradalle viisi päivää myöhemmin. Tällä viikolla luotaimen radan matalin piste laskettiin vain 15 kilometrin korkeuteen.

Julkaistu klo 11.10 Kiinan Chang'e 3 -luotaimen on määrä laskeutua Kuun pinnalle Sateenkaarten lahteen tänään kello 15.10 Suomen aikaa [alkujaan viralliseksi laskeutumisajaksi ilmoitettiin 15.40]. Mikäli laskeutuminen onnistuu, on se ensimmäinen laskeutuminen Kuuhun 37 vuoteen.

Aiheesta lisää Xinhua.net (englanniksi)