Kiinalainen luotain vie kasveja ja hyönteisiä Kuuhun

Tänä vuonna Kuun pinnalle laskeutuvan Chang'e 4 -aluksen matkassa on pieni ekosysteemisäiliö. Sen avulla tutkitaan kasvien ja hyönteisten kasvatusta Kuun oloissa.

Jos ihminen aikoo perustaa pysyviä tukikohtia muille taivaankappaleille, toimiva ekosysteemi ruuan kasvattamiseksi on oleellinen tavoitteen onnistumisessa.

Kesällä 2018 matkaan lähetettävän kiinalaisen Chang'e 4 -aluksen mukana olevassa säiliöissä testataan, kuinka pieni ekosysteemi selviää Kuussa. 12 × 18 senttimetrin kokoisen sylinterin sisällä on perunan ja lituruohon siemeniä sekä silkkiperhosen munia.

"Munat kuoriutuvat silkkiperhosen toukiksi, jotka tuottavat hiilidioksidia, kun taas perunat antavat happea fotosynteesin kautta. Yhdessä nämä voivat perustaa pienen ekosysteemin Kuuhun", sanoo säiliön pääsuunnittelija Zhang Yuanxun.

Ekosysteemikokeilu valittiin 257 ehdotuksen joukosta osaksi Kiinan kuuntutkimusohjelmaa. Zhangin mukaan suurimmat haasteet ekosysteemin perustamiseksi Kuuhun ovat lämpötilan kontrollointi ja energian tuottaminen.

Chang'e 4 on toinen Kiinan Kuun pinnalle lähettämä alus. Se laskeutuu meistä pysyvästi poispäin osoittavalle puolelle Kuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kiertolaisemme kääntöpuolelle laskeudutaan.

Aiheesta lisää People's Daily Online (englanniksi)