Kiina aikoo laskeutua lähivuosina Kuun kääntöpuolelle ja Marsiin

Kiina on julkaissut asiakirjan, jossa kerrotaan millaisia avaruuslentoja sillä on tulevaisuuden suunnitelmissa.

Kuuhun Kiina haluaa lähettää useita luotaimia. Näistä ensimmäinen on vuoden 2017 lopussa laukaistava Chang'e-5 näytteenhakulento. Onnistuessaan tämä olisi ensimmäinen kerta sitten 1970-luvun, kun Kuusta tuodaan takaisin näytteitä.

Seuraavana vuonna Kiinan tähtäimessä on kulkijan laskeminen kiertolaisemme meistä pysyvästi poispäin osoittavalle laidalle. Kyse olisi historiallisesta lennosta, sillä Kuun kääntöpuolelle ei ole ennen laskeuduttu.

Mitä paperissa ei sanota, on että seuraavien 5-10 vuoden aikana Kiina aikoo lisäksi laskeutua Kuun pohjois- ja etelänavoille. Tästä kertoi toissapäivänä lehdistökonferenssissa Kiinan kansallisen avaruushallinnon varajohtaja Wu Yanhua.

Marsiin Kiina aikoo lähettää kulkijan vuonna 2020. Tämä on erityisen vilkaista aikaa Mars-lentojen suhteen, sillä myös Nasa ja Euroopan avaruusjärjestö ESA suunnittelevat laukaisevansa tuolloin omat kulkijansa punaista planeettaa kohti.

Kiinan mönkijä tekisi valmisteluja myöhempää - vuoden 2030 kieppeillä toteutettavaa - näytteenhakulentoa varten. Lisäksi lento valmistelee asteroiditutkimusta ja Jupiterin järjestelmän tutkimusta.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)