Kiina aikoo hakea näytteitä Kuun kääntöpuolelta

Seuraavat Chang'e-luotaimet lähetetään Kuun etelänavalle sekä meille näkymättömissä olevalle puolelle. Kiinalaiset aikovat testata myös Kuun luonnonvarojen hyödyntämistä.

Viime vuosina Kiina on panostanut valtavasti avaruuden valloittamiseen. Nyt maa on hyväksynyt kolme uutta luotainlentoa, jotka suuntautuvat Kuuhun.

Luotaimien pidemmän tähtäimen tehtävänä on tuottaa tietoa ja teknologiaa Kuuhun tulevaisuudessa rakennettavaa tutkimusasemaa varten.

"On monia teknologisia asioita, jotka pitää selvittää. Rakentamamme perustan ja loistavan ryhmän ansiosta uskon kuitenkin, että tulemme onnistumaan", toteaa Liu Jizhong Kiinan avaruusjärjestöstä CNSA:sta.

Ensimmäinen lennolleen nyt hyväksytyistä luotaimista on Chang'e 6, joka rakennettiin vuonna 2020 laukaistun Chang'e 5 -luotaimen varakappaleeksi. Tämä luotain haki näytteitä Kuun pinnalta ja toi ne maapallolle.

Chang'e 6 -luotaimen tavoitteena on ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa hakea näytteitä Kuun kääntöpuolelta eli siltä puoliskolta, joka ei näy Maahan.

Seuraava eli Chang'e 7 -luotain suuntaa Kuun etelänavalle. Laskeutujan mukana matkaa myös pieni havaintolaite, joka pystyy hyppäämään kraatteriin etsiessään vettä.

Kolmas nyt hyväksytty luotainhanke on Chang'e 8, jonka tarkoitus on testata 3D-tulostusta ja paikallisten luonnonvarojen hyödyntämistä.