Kasvikoe Kuun pinnalla onnistui osittain – laskeutuja vaipui jo horrokseen

Kiina raportoi Chang'e 4 -laskeutujan koelaitteiston tuottaneen onnistuneesti puuvillan versoja Kuun pinnalla.

Laitteisto oli pakattu noin 20 senttimetrin kokoiseen suljettuun sylinteriin, jonka kastelujärjestelmä aktivoitiin laskeutumisen jälkeen.

Massaltaan 2,6-kiloisessa testilaitteistossa oli multaa, vettä ja ilmaa sekä kaksi kameraa ja lämmityslaitteisto. Luonnonvaloa ohjattiin laitteistoon sen ulkopuolelta.

Testattavana oli puuvillan lisäksi myös rapsin, perunan ja lituruohon siemeniä. Ainoastaan puuvillansiementen kerrottiin itäneen ja versoneen.

Kasvinsiementen lisäksi mukana oli banaanikärpästen munia sekä hiivaa minikokoisen biosfäärin luomiseen, mutta niidenkään osalta koe ei vaikuta onnistuneen. On epäselvää, johtuuko tämä vaillinaisesta kastelusta vai muista tekijöistä.

Laitteisto oli alkujaankin suunniteltu toimimaan vain yhden Kuun päivän aikana. Koelaitteiston sisältö ei selviä kaksi Maan viikkoa kestävästä yöstä, joten sisällön annetaan maatua.

Chang'e 4 -laskeutuja käskytettiin horrostilaan sunnuntaina, koska alueella on alkamassa yö. Luotain saa käyttötehonsa aurinkopaneeleistaan eikä siksi pysty tuottamaan sähkötehoa yöllä. Sen sijaan selviytymistä auttavat radioaktiiviseen hajoamiseen perustuvat lämmittimet.

Yön aikana lämpötilan arvioidaan putoavan jopa –180 celsiusasteeseen. Chang'e 4:n mukana on laitteita, jotka tallentavat mittaukset yölämpötilasta. Alueella valkenee päivä jälleen tammikuun lopussa.

Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)