Kaksoisluotaimet Marsiin saivat hyväksynnän – laukaisu kolmen vuoden kuluttua

Nasa on hyväksynyt Marsin kaasukehän ja aurinkotuulen vuorovaikutusta tutkivat ESCAPADE-luotaimet valmisteltaviksi. Kaksoisluotaimet on määrä laukaista lokakuussa 2024.

"ESCAPADE ja kaksi muuta viime aikoina Nasan hyväksynnän saanutta luotainlentoa ovat kokeita, joilla nähdään pystyykö avaruusteollisuuden viimeisen 5–10 vuoden kehitys tarjoamaan parempaa tiedettä pienemmällä hinnalla", sanoo Robert Lillis UC Berkeleyn avaruustieteiden laboratoriosta.

"Sen sijaan että käyttäisimme 680 miljoonaa euroa päästäksemme 95 prosentin onnistumistodennäköisyyteen, voisimmeko käyttää 68 miljoonaa euroa päästäksemme 80 prosentin todennäköisyyteen?", hän kuvailee.

Luotainpari on saanut nimet Blue ja Gold. Ne ovat melko pieniä, massoiltaan vain 120 kiloa ilman ajoaineitaan. Tästäkin huolimatta 68 miljoonan euron kokonaisbudjetti on erittäin pieni ja toteutuksessa otetaan selvästi isompia riskejä kuin planeettaluotaimissa yleensä.

Nasan luotainprojektia johtaa UC Berkeley ja luotainten rakentamisesta vastaa Rocket Lab -yhtiö.

Suunnitelman mukaan luotaimet laukaistaan matkaan lokakuussa 2024 ja ne viettävät 11 kuukautta matkalla Marsiin. Ne asettuvat aluksi hyvin elliptiselle radalle ja jarruttavat vähitellen vauhtiaan Marsin kaasukehässä asettuakseen matalammille radoille.

Aiheesta lisää UC Berkeley (englanniksi)