Kahdeksan vuotta Marsissa täyttyi

Nasan Opportunity-kulkija on viettänyt jo kahdeksan vuotta tutkien naapuriplaneettamme pintaa. Tänä aikana se on ajanut Marsissa jo yli 34 kilometriä. Luotain suunniteltiin tavoitteenaan vain kolmen kuukauden toiminta-aika punaisella planeetalla.

Opportunity laskeutui pieneen Eagle-kraatteriin 25. tammikuuta 2004. Kolme viikkoa aiemmin planeetan pinnalle oli saapunut luotaimen kaksonen, nyt jo toimintansa lopettanut Spirit-kulkija.

Viime elokuusta asti Opportunity on ollut 22-kilometrisen Endeavour-kraatterin reuna-alueella. Matka luotaimen edelliseltä pidemmältä pysähdyspaikalta, Victoria-kraatterilta, kesti yhteensä kolme vuotta.

Marsin vuosi on lähes kahden Maan vuoden mittainen, joten nyt Opportunity kohtaa vasta viidennen Marsin talven. Vähenevän valon ja aurinkopaneelien pölyyntymisen takia kulkijan pitää pysyä Aurinkoa kohti kallistuvalla rinteellä jatkaakseen toimintaansa. Mönkijä tuleekin luultavasti viettämään heinäkuuhun asti "Greeley Haven" -nimisellä talvehtimisalueella, joka on osa Endeavour-kraatterin reunavalleja.

Katso videokooste Opportunityn kolme vuotta kestäneestä matkasta Endeavour-kraatterin luokse

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)